Πλήρη αφοπλισμό της διαπραγματεύεται η ΕΤΑ

Την παράδοση των όπλων τους και το οριστικό τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων θέλουν να διαπραγματευτούν οι  βάσκοι αυτονομιστές της οργάνωσης ΕΤΑ.

Την είδηση δημοσίευσε η εφημερίδα Naiz με ανακοίνωση της ΕΤΑ, με την οποία οι αυτονομιστές εμφανίζονται έτοιμοι για συνομιλίες με την ισπανική και τη γαλλική κυβέρνηση για την επιστροφή των κρατουμένων μελών της οργάνωσης. Εκείνοι, από την πλευρά τους θα δώσουν τέλος στη στρατιωτική τους δομή με πλήρη αφοπλισμό.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν έκανε κάποιο άμεσο σχόλιο, αν και η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν διαπραγματεύεται με την ΕΤΑ και ζητά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της.

Οι βάσκοι αυτονομιστές είχαν και πριν από ένα χρόνο ανακοινώσει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία τους. Στο μεσοδιάστημα όμως η «εκεχειρία» έχει παραβιαστεί. Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει δηλώσει , επανειλημμένως ότι δεν μπαίνει σε διάλογο με την ΕΤΑ και ζητά τον αφοπλισμό και τη διάλυσή της.

Η οργάνωση φαίνεται ότι έχει χάσει την υποστήριξη στη Χώρα των Βάσκων .Τελευταία πλήττεται σοβαρά από μεγάλες ήττες με πολυάριθμες συλλήψεις στελεχών και την ανακάλυψη πολλών κρησφύγετων μι οπλισμό.