Βουλγαρία: Ξεκίνησε η “επανάσταση της τομάτας”

Η “επανάσταση” ξεκίνησε το βράδυ στη Σόφια, έξω από το Κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν τομάτες, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά των κρατικών αξιωματούχων.

Το …όπλο της τομάτας θα χρησιμοποιούν σε κάθε διαδήλωσή τους από τώρα και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, δρομολογώντας την «επανάσταση της τομάτας».

«Σταματήστε την πολιτική υποκρισία» έγραφαν στα πανό τους οι διαδηλωτές. “Σήμερα κάναμε, μόνον, την αρχή”, είπε o εκπρόσωπος τους, Νικολάι Κόλεφ, 61 ετών, ο ποιητής με το προσωνύμιο «γυμνοπόδαρος», που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στη φυλακή,  την εποχή της διακυβέρνησης από το κομμουνιστικό κόμμα.

“Δεν είμαι διατεθειμένος να μείνω όμηρος της ελπίδας και των καλών τρόπων. Πηγαίνετε στο διάβολο”, έγραφε ο Κόλεφ σε επιστολή του προς πολιτικούς, δικαστικούς και δημοσιογράφους. Τους ενημέρωνε, παράλληλα,  ότι μαζί με τους ομοϊδεάτες του θα διαδηλώνουν μπροστά από τις εγκαταστάσεις της κυβέρνησης, της βουλής, των δικαστηρίων και των ΜΜΕ, πετώντας τομάτες για να δείξουν την οργή τους για την έκταση της διαφθοράς, της εγκληματικότητας, των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης.

Το Reuters είχε δημοσιεύσει έρευνα σύμφωνα με την οποία πέρυσι οι πολίτες της Βουλγαρίας δωροδοκούσαν το μήνα περίπου 150 χιλιάδες φορές δημόσιους υπάλληλους για τις υποθέσεις τους.