Πλήρη έρευνα για το επεισόδιο με την πρέσβη της Αιγύπτου ζήτησε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Να διαλευκανθεί πλήρως το επεισόδιο με την πρέσβη της Αιγύπτου Menha Mahrous Bakhoum, ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

“Για το συμβάν έχει ενημερωθεί ο Πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε από τα αρμόδια Υπουργεία να διεξαχθεί πλήρης και ενδελεχής έρευνα για το συμβάν, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές πρόνοιες της Σύμβασης της Βιέννης του 1961 που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται λύπη για την “δυσάρεστη τροπή” που έλαβε το συγκεκριμένο συμβάν. Η πρέσβης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, βρισκόταν στο αεροδρόμιο για να αποχαιρετίσει μέλη της οικογένειας της που αναχωρούσαν από την Κύπρο και είχε προκύψει θέμα όσον αφορά τον βαθμό ελέγχου που είχε κληθεί να υποστεί από τους επί καθήκοντι λειτουργούς ασφαλείας.

Με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία βασίζεται σε σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ τους οποίους «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να εφαρμόζει, μόνο μικρός και συγκεκριμένος αριθμός κρατικών επισήμων και άλλων προσωπικοτήτων, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται Αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών, δεν υπόκεινται σε έλεγχο Ασφαλείας στα Κυπριακά Αεροδρόμια”.