Πιθανή μια νομισματική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε ισχύ μια προηγούμενη νομισματική εκεχειρία με την Κίνα, η οποία αποτελεί μέρος προηγούμενης συμφωνίας, και η οποία θα μπορούσε επίσης να αναστείλει την αύξηση των δασμών ήδη από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με αυτές τις συζητήσεις.

Η νομισματική αυτή εκεχειρία, στην οποία αναφέρθηκαν οι ΗΠΑ, είχε συμφωνηθεί νωρίτερα αυτό το χρόνο, προτού τερματισθούν οι εμπορικές συνομιλίες και είναι μέρος αυτού που θεωρεί ο Λευκός Οίκος ως «συμφωνία πρώτης φάσης» με το Πεκίνο. Ακολούθησαν νέες διαπραγματεύσεις για βασικά θέματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία και οι μεταβιβάσεις τεχνολογίας, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι εσωτερικές συσκέψεις πρόκειται να επαναληφθούν, καθώς μια ομάδα Κινέζων διαπραγματευτών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Liu He, έφτασε στην Ουάσινγκτον προκειμένου να επαναλάβει τις εμπορικές συνομιλίες με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη. Είναι οι πρώτες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μεταξύ ανώτερων στελεχών από τον Ιούλιο.

Το γιουάν των διεθνών αγορών αυξήθηκε περισσότερο από 0,3%, εξανεμίζοντας έτσι προηγούμενες απώλειες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις αμερικανικές χρηματαγορές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη το πρωί στην Ασία λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Πηγές εξοικειωμένες με τις διευθετήσεις της κινεζικής αντιπροσωπείας δήλωσαν ότι οι διαπραγματευτές είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν την Παρασκευή το βράδυ, αν και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθούν οι συνομιλίες. Ένα άτομο δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο Trump εκείνη την ημέρα, αν και πάλι θα εξαρτιόταν από τον τρόπο που οι συνομιλίες εξελίσσονται.

Τα σημάδια που εκπέμπονται από τις συνομιλίες είναι μικτά. Ο πρόεδρος Donald Trump ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα άδειες για ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να πωλούν μη ευαίσθητα αγαθά στην Huawei Technologies Co., ανέφεραν οι New York Times επικαλούμενοι πηγές εξοικειωμένες με αυτή την υπόθεση. Ενώ ο Trump ανέλαβε αυτή τη δέσμευση, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Xi Jinping τον Ιούνιο, ωστόσο δεν έχουν εκδοθεί ακόμα άδειες.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Σίδνεϊ την Πέμπτη, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross – ο οποίος έχει διαδραματίσει μόνο περιφερειακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις – εκτόξευσε βολές προς την Κίνα. Οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν «χειροτερέψει» και οι δασμοί «αναγκάζουν την Κίνα να είναι προσεκτική», δήλωσε ο Ross.