Μεγάλη εκτός έδρας νίκη για την Εθνική Κύπρου με 1-2 επί του Καζακστάν

Η Εθνική Κύπρου επικράτησε με 1-2 του Καζακστάν και με τη νίκη της αυτή, ανέβηκε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας του 9ου ομίλου.

Η Εθνική Κύπρου παρόλο που στο τέλος του Α΄ ημιχρόνου την βρήκε να χάνει με 1-0, στο Β΄ ημίχρονο μπήκε μέσα στο γήπεδο και κατάφερε να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα.

Στο 73΄, ο Πιέρος Σωτηρίου με πάσα του Matija Spoljaric έκανε το 1-1 και στο 84΄ ο Νικόλας Ιωάννου με σέντρα του Ιωάννη Κωστή διαμόρφωσε το τελικό 1-2, ανεβάζοντας την Κύπρο στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και τους δέκα βαθμούς.

Όπως αναφέρει η ΚΟΠ, στο τελευταίο ημίωρο οι Κύπριοι διεθνείς κυριάρχησαν και πανάξια πέτυχαν μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη με ανατροπή και με απολογισμό δέκα βαθμούς την ερχόμενη Κυριακή θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία με στόχο το καλύτερο.

Στο 21ο λεπτό πολύ καλή προϋπόθεση για την Εθνική Κύπρου. Ο τερματοφύλακας του Καζακστάν απέκρουσε σε κόρνερ το σουτ που επιχείρησε ο Παπουλής.

Στο 34ο λεπτό μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Γερλάνοφ από κοντά άνοιξε το σκορ για το Καζακστάν, 1-0. Προηγήθηκε κεφαλιά του Μαλίφ στο δεξί κάθετο δοκάρι.

Ακολούθως, οι γηπεδούχοι πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και σε δύο περιπτώσεις ο Κωνσταντίνος Παναγή πραγματοποίησε πολύ καλές αποκρούσεις.

Μέχρι να επιτευχθεί το γκολ το Καζακστάν δεν ήταν καλύτερο από την κυπριακή ομάδα ούτε και δημιουργήθηκαν μεγάλες φάσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό διαφοροποιήθηκε και η Εθνική Κύπρου ιδιαίτερα στο τελευταίο ημίωρο κυνήγησε την ανατροπή και δίκαια πανηγύρισε μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη.

Στο 73ο λεπτό μετά από σέντρα του Σπόλιαριτς ο Πιέρος Σωτηρίου σωστά τοποθετημένος, με κεφαλιά ισοφάρισε για την Εθνική Κύπρου (1-1).

Στο 75΄ δημιουργήθηκε η προϋπόθεση για να πετύχει η Κύπρος και δεύτερο γκολ, όμως την κεφαλιά του Νικόλα Ιωάννου εξουδετέρωσε ο τερματοφύλακας του Καζακστάν, δοκάρι για τους γηπεδούχους στο 78ο λεπτό.

Στο 84ο λεπτό ο Ζαχαρίου πασάρει στον Κωστή και ο τελευταίος από πλάγια θέση γυρίζει τη μπάλα στην επανορθωτική του Καζακστάν, εκεί που έτρεχε ο Νικόλας Ιωάννου και από κοντά διαμόρφωσε το 2-1 για την Εθνική Κύπρου.

Κύπρος: Παναγή, Μιντίκκης (46` Ζαχαρίου), Ιωάννου, Λαϊφης, Μερκής (61` Σπόλιαριτς), Κούσουλος, Αρτυματάς, Κωστή, Χ. Κυριάκου, Παπουλής (87` Μαργκάσα), Σωτηρίου.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Στάδιο ΓΣΠ με τον αγώνα να ολοκληρώνεται ισόπαλος 1-1. Το Καζακστάν στην έδρα του σε αυτή τη διοργάνωση έχει νικήσει με 3-0 την Σκωτία και με 4-0 το Σαν Μαρίνο ενώ έχασε με 4-0 από τη Ρωσία.

Αναλυτική Βαθμολογία

Αμέσως μετά τον αγώνα, η αποστολή της Εθνικής Κύπρου επρόκειτο να ταξιδεύσει για την Κύπρο και από την Παρασκευή το απόγευμα θα αρχίσει η προετοιμασία για τον κυριακάτικο αγώνα με τη Ρωσία στο ΓΣΠ (19:00).

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Ραν Μπεν Σιμόν αμέσως μετά το σπουδαίο διπλό της Εθνικής επί του Καζακστάν, δήλωσε στην τηλεόραση του ΡΙΚ: «Τα παιδιά αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες αλλά συνέχισαν να προσπαθούν για τη νίκη. Είναι μεγάλη νίκη, έδειξαν χαρακτήρα. Δεν τα παρατούν ποτέ. Δεν ήταν εύκολο σ` ένα δύσκολο γήπεδο. Άντεξαν τη πίεση, ήταν τη κατάλληλη στιγμή μια μεγάλη νίκη».

«Έχω σπουδαίους συνεργάτες και πάντα ψάχνουμε όλα τα σενάρια. Είμαστε έτοιμοι για αλλαγές και είμαι χαρούμενος που ανταποκρίθηκαν οι ποδοσφαιριστές μας. Κερδίσαμε μια ομάδα ισοδύναμη μέσα στην έδρα της. Μέχρι τώρα παίζαμε με αυτοπεποίθηση στην έδρα μας, τώρα μαθαίνουμε να κερδίζουμε και εκτός έδρας. Έχουμε νεαρούς ποδοσφαιριστές που μαθαίνουν να αγωνίζονται κάτω από στιγμές πίεσης», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην κάμερα του ΡΙΚ μετά το τέλος του νικηφόρου αγώνα με το Καζακστάν, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα πήραμε αυτό που χρειαζόμασταν, αυτό που ζητούσαμε. Τα παιδιά με πολλή προσπάθεια και μέσα σε αντίξοες γηπεδικές συνθήκες σε ένα πλαστικό γήπεδο, κατάφεραν με την πολύ καλή τους παρουσία στο δεύτερο ημίχρονο να μας κάνουν περήφανους».

«Η Εθνική Κύπρου δεν είναι της Ομοσπονδίας ή του Γιώργου Κούμα ή των αξιωματούχων, είναι η ομάδα της Κύπρου μας. Είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό. Είμαστε σε μια περίοδο που χτίζουμε μια νέα ομάδα, έρχονται νέοι παίκτες, έχουμε κάποια προβλήματα αλλά θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Σήμερα ευτυχήσαμε να πάρουμε εκείνο που αξίζαμε να πάρουμε στο Στάδιο ΓΣΠ, γιατί και εκεί μας άξιζε η νίκη», πρόσθεσε.

Όπως είπε, το Καζακστάν είναι μια ομάδα που βρίσκεται στο ίδιο γκρουπ με την Κύπρο και είναι σημαντικό να κερδίζεις ομάδες που είναι μαζί σου, δείχνεις ότι κάνεις βήματα μπροστά.

«Θα ήθελα για το επόμενο παιχνίδι την Κυριακή απέναντι στην Ρωσία στο Στάδιο ΓΣΠ, να καλέσω τον κόσμο να έρθει να σταθεί δίπλα σε αυτά τα παιδιά, στην Εθνική μας γιατί το αξίζουν. Με λύπη μου ενημερώθηκα για την προπώληση των εισιτηρίων ότι οι φίλαθλοι της Ρωσίας μέχρι σήμερα είναι περισσότεροι από τους Κύπριους που πήραν εισιτήριο. Δεν θέλω να πετάμε ψηλά με μια νίκη στο Καζακστάν. Ήταν τονωτική, θα βοηθήσει και τα παιδιά και τον προπονητή να βρουν την αυτοπεποίθηση τους για να πάμε παρακάτω. Θεωρώ ότι κάναμε ένα μικρό βήμα, έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και να εκμεταλλευτούμε αυτή την διοργάνωση, να πάμε για το καλύτερο για να ετοιμαστούμε για τις επόμενες υποχρεώσεις μας», κατέληξε.