Πετρίδης: Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προχωρά

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέχρι στιγμής σε αυτό τον τομέα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι έχουν γίνει άλματα στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Πετρίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα υλοποιηθεί η ηλεκτρονική υπογραφή, κάτι που θα ελευθερώσει πολλές υπηρεσίες που χρειάζονταν φυσική παρουσία, ενώ εντός του 2016 θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ξεκινήσει για πέντε υπηρεσίες, ενώ άλλες πέντε θα παρέχονται το 2017.

Όπως είπε, σε διάστημα ενάμισι χρόνου, 41 υπηρεσίες του δημοσίου μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα προστεθούν άλλες 46 υπηρεσίες στα επόμενα δύο χρόνια, 18 εντός του 2016 και άλλες 28 εντός του 2017.

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να ονομάζεται φιλικό στο πολίτη ή στις επιχειρήσεις αν δεν παρέχει ένα εύρος υπηρεσιών, αν είναι δυνατόν όλες, και ηλεκτρονικά», τόνισε ο κ. Πετρίδης.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί μια πολύ σημαντική παράμετρο της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. Κανένα κράτος δεν μπορεί να ονομάζεται σύγχρονο ή φιλικό στον πολίτη και στις επιχειρήσεις αν δεν παρέχει ηλεκτρονικά τις πιο σημαντικές του υπηρεσίες.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, τον Μάρτιο του 2015, η Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας ανέλαβε με απόφαση του Υ.Σ. την πολιτική εποπτεία προώθησης της η-διακυβέρνησης, που μέχρι τότε και για όλα τα χρόνια ήταν πολιτικά ορφανή.

Ενάμιση χρόνο μετά, στο πλαίσιο της οφειλόμενης λογοδοσίας στους πολίτες, οφείλω να καταθέσω ενώπιον σας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά και να δώσω μια σφαιρική εικόνα για το πώς πορεύεται η χώρα μας στην ηλεκτρονική εποχή.

Σήμερα δεν θα επικεντρωθούμε σε κανένα μακροπρόθεσμο ή θεωρητικό πλάνο. Αλλά σε 13 σημαντικές δράσεις/μεταρρυθμίσεις που ήδη έγιναν ή βρίσκονται υπό εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Πόσες υπηρεσίες προσφέρονται από το κράτος στους Πολίτες;

Πού μπορεί κάποιος να βρει συγκεντρωμένη σε ένα τόπο πληροφόρηση για όποια υπηρεσία επιθυμεί;

Ερωτήματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν απαντήσεις.

Τα ερωτήματα αυτά, απαντώνται για πρώτη φορά μέσω του νέου διαδικτυακού τόπου www.proceduresinfo.gov.cy, μια από τις 13 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις / δράσεις που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρύτερη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σε αυτό τον ιστότοπο γίνεται για πρώτη φορά κεντρική καταγραφή των διαδικασιών/συναλλαγών μεταξύ του δημοσίου και των πολιτών/επιχειρήσεων, καθώς και η κατηγοριοποίηση τους. Μέσω του www.proceduresinfo.gov.cy μπορούν πλέον οι πολίτες να ενημερώνονται 24/7 από το σπίτι τους, λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες όπως τα απαραίτητα πιστοποιητικά που χρειάζεται να υποβάλουν μαζί με κάποια αίτηση, τον υπεύθυνο φορέα, τον τόπο και τρόπο υποβολής/κατάθεσης αίτησης, το κόστος, τη σχετική νομοθεσία κλπ..

Οι πολίτες μπορούν να κάνουν αναζήτηση ανά τίτλο διαδικασίας, Τμήμα/Υπηρεσία, κατηγορία, να κατεβάσουν τα σχετικά έντυπα, ή/και να υποβάλουν τα αιτήματα τους ηλεκτρονικά, νοουμένου ότι παρέχεται η συγκεκριμένη η-υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει 600 διαδικασίες/υπηρεσίες από τις οποίες οι 300 έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Απώτερος στόχος μας είναι η καταγραφή και η δημοσιοποίηση ΟΛΩΝ των διαδικασιών του δημοσίου που αφορούν τους πολίτες/επιχειρήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στα πλαίσια του έργου αυτού διαφάνηκε ότι κατά τη διεκπεραίωση της ίδιας διαδικασίας/συναλλαγής ακολουθούνταν μέχρι σήμερα διαφορετικές προσεγγίσεις από αρμόδιους κυβερνητικούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να γίνει ομοιόμορφη η καταγραφή και διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Επίσης εντοπίστηκαν οι υπηρεσίες για τις οποίες απαιτείται η φυσική παρουσία των πολιτών κατά τη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους με το δημόσιο μέσω κανονισμών ή νομοθεσίας, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται περίπου στις 150. Στο παρόν στάδιο επεξεργαζόμαστε την κατάργηση των σχετικών νομοθετικών προνοιών, νοουμένου ότι δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που η φυσική παρουσία πρέπει να διατηρηθεί.

Για να καταστεί δυνατή η επιτυχής διεκπεραίωση του έργου, απαιτούμενη προϋπόθεση είναι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των Τμημάτων/Υπηρεσιών με τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΜΔΜ). Συγκεκριμένα:

• Ετοιμάστηκε πρότυπο έγγραφο και αποστάλθηκε σε όλη τη δημόσια υπηρεσία για την καταγραφή των διαδικασιών. Κατά την καταγραφή των διαδικασιών πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τη ΜΔΜ και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομοιομορφία και η εγκυρότητα του περιεχομένου των διαδικασιών.

• Καθορίστηκαν Λειτουργοί/Χρήστες από όλα τα Τμήματα/Υπηρεσίες, οι οποίοι έτυχαν σχετικής εκπαίδευσης για την καταγραφή και τη δημοσιοποίηση των διαδικασιών τους στο διαδίκτυο.

• Η δημιουργία και ο σχεδιασμός του διαδικτυακού τόπου έγινε σε στενή συνεργασία της ΜΔΜ με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.

• Έχει δοθεί πρόσβαση στους λειτουργούς/χρήστες των Τμημάτων/Υπηρεσιών για να δημιουργούν νέες, να επικαιροποιούν υφιστάμενες και να απενεργοποιούν διαδικασίες που πλέον δεν ισχύουν.

Η καταγραφή όλων των διαδικασιών του δημοσίου και η παροχή έγκυρης, επίκαιρης και πλήρους πληροφόρησης αποτελεί πρόκληση για όλα τα Τμήματα/Υπηρεσίες, τα οποία καλώ να συνεχίσουν την εργασία αυτή και να καθορίσουν σχετικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξαίρετη συνεργασία που είχαν μεταξύ τους και να τονίσω ότι η συνεισφορά τους ήταν και θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου μας που αποσκοπεί στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των Πολιτών/Επιχειρήσεων.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση προχωρά.