Πετρέους πρώην διευθυντής CIA: Αν οι Ρώσοι χρησιμοποιήσουν πυρηνικά στην Ουκρανία… θα τους καταστρέψουμε

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα καταστρέψουν τις ρωσικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους στην Ουκρανία και θα βυθίσουν το ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα αν χρησιμοποιήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο Ντέιβιντ Πετρέους.

Μιλώντας στο ABC News ο πρώην διευθυντής της CIA και απόστρατος τετράστερος στρατηγός των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν έχει συζητήσει με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν για την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση πυρηνικής κλιμάκωσης από τη Ρωσία, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει κατ’ επανάληψη στη Μόσχα.

«Για να σας δώσω μια υποθετική απάντηση, θα απαντούσαμε ηγούμενοι μιας νατοϊκής – μιας συλλογικής προσπάθειας – που θα κατέστρεφε κάθε ρωσική συμβατική δύναμη, που μπορούμε να δούμε και να ταυτοποιήσουμε στα μέτωπα της Ουκρανίας και στην Κριμαία και κάθε πλοίο τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Πετρέους.

Η προειδοποίησε έρχεται λίγες μέρες μετά τις απειλές του Πούτιν, που ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως απειλή ενός πολέμου της Ρωσίας με τη Δύση. Ερωτηθείς αν η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα έσερνε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο ο Πετρέους είπε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί μεν το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο, μια «αμερικανική και Νατοϊκή απάντηση» θα ήταν «ενδεδειγμένη».

Ο Πετρέους είπε ότι η πιθανότητα διάχυσης της ραδιενεργούς ακτινοβολίας σε χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 θα μπορούσε ίσως να ερμηνευθεί ως επίθεση σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. «Ίσως μπορεί να γίνει αυτό», είπε. «Η άλλη περίπτωση είναι ότι αυτό είναι τόσο φρικτό που πρέπει να υπάρξει απάντηση – δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο». Ωστόσο, ο Πετρέους πρόσθεσε: «Το ξαναλέω, δεν είναι επιθυμητή μια πυρηνική κλιμάκωση εδώ. Αλλά πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό με κανέναν τρόπο».

Πετρέους: «Απελπισμένος ο Πούτιν»
Ωστόσο, με την πίεση στον Πούτιν να αυξάνεται μετά τις νίκες της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας, τις αντιδράσεις στη διακήρυξη προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της στη Ρωσία και την αντίσταση στην επιχείρηση επιστράτευσης στη Ρωσία να κλιμακώνεται, ο Πετρέους είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι «απελπισμένος».

«Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στα πεδία της μάχης είναι, νομίζω, μη αναστρέψιμη», είπε. «Καμία χαοτική επιστράτευση – μόνον έτσι μπορώ να την περιγράψω -, καμία προσάρτησης Καμία συγκαλυμένη πυρηνική απειλή δεν μπορεί να τον βγάλει πραγματικά από αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους έναρξη διαπραγματεύσεων, όπως είπε ο [Ουκρανός] Πρόεδρος, θα είναι το απόλυτο τέλος».

Όμως, προειδοποίησε ο Πετρέους, «μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τον Πούτιν και για τη Ρωσία. Και ακόμη και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης δεν θα το αλλάξει αυτό καθόλου». Ωστόσο, πρόσθεσε, «Πρέπει να πάρετε την απειλή αυτή στα σοβαρά».