Αυτή είναι η μυστική συνταγή του TikTok (tweet + vid) – Η μηχανή που γεννά χρήματα… (Video)

Το κατά πόσο είναι επιτυχημένο το TikTok, μπορεί να μετρηθεί -βασικά- μέσα από αριθμούς…

Μέσα σε μόλις 4 χρόνια έφτασε το 1 δισ. χρήστες, ο μέσος χρήστης στις ΗΠΑ περνά περισσότερο χρόνο στο TikTok παρά αθροιστικά στο Facebook και το Instagram και το πιο δημοφιλές βίντεο, ένα κλιπάκι 18 δευτερολέπτων ενός άντρα να «πετά» πάνω σε μία μαγική σκούπα, έχει 2,2 δισεκατομμύρια views.

Τελικά, η μαγική συνταγή του TikTok, προκειμένου να ανταγωνιστεί και να ξεπεράσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Meta και η Google, δεν είναι και τόσο μυστική – αφού έχει δισεκατομμύρια views: πρόκειται για ένα δοκιμασμένο επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο έχει ασπαστεί η μητρική της στην Κίνα, η ByteDance.

Η στρατηγική της, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει στο επίκεντρο έναν αλγόριθμο ο οποίος έχει τη δυνατότητα εντοπισμού των προτιμήσεων του χρήστη μέσω της δραστηριότητάς του στην πλατφόρμα – δηλαδή, ανάλογα με το πόσον χρόνο περνά σε μία ανάρτηση. Ακριβώς το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιείται και για τις διαφημίσεις, αλλά και το προωθητικό περιεχόμενο, βοηθώντας την TikTok να εμφανίζει διαφημίσεις που προσελκύουν περισσότερο κόσμο.

Αυτό σημαίνει πως τα έσοδά του τριπλασιάζονται από διαφημίσεις και φτάνουν στα, περίπου, 12 δισ. δολάρια. Και αυτό, μόνο για τη φετινή χρονιά.

Και δεν είναι μόνο αυτό… Υπάρχει κι άλλο ένα άλλο υλικό σε αυτή τη μαγική «συνταγή»: το branding. Οι πιο δημοφιλείς διαφημιστικοί λογαριασμοί στην πλατφόρμα προωθούν επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται περισσότερο να χτίσουν το δικό τους brand παρά να αποσπάσουν άμεσες πωλήσεις. Και εξηγούμε…

Για παράδειγμα, η McDonald’s δεν βασίζεται στο TikTok για να πουλήσει μπέργκερ, αλλά θα εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα προκειμένου να προσελκύσει τους νέους χρήστες που τη χρησιμοποιούν. Το TikTok συνδέει μάρκες με influencers και τους βοηθά να φτιάξουν viral δοκιμασίες. Εξ ου και λέγεται πλέον συχνά «μην κάνετε διαφημίσεις. Κάντε TikToks».

Επίσης, μία από τις πιο κερδοφόρες τακτικές της TikTok είναι ότι διείσδυσε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η πλατφόρμα δημιούργησε ένα market place εντός της εφαρμογής σε ορισμένες περιοχές, εκεί όπου οι χρήστες μπορούν να μεταπηδήσουν από τα live stream και τα σύντομα βίντεο σε πλατφόρμες για ψώνια, χωρίς κανένα εμπόδιο. Η ιδέα από πίσω είναι η δημιουργία ενός ιστοχώρου, όπου το TikTok διαχειρίζεται κάθε βήμα, από την ανακάλυψη ενός καινούργιου προϊόντος μέχρι την αγορά του, αντί να παραπέμπει τους χρήστες σε εξωτερικά καταστήματα.

Βέβαια, το TikTok και η ByteDance έχουν ακόμη πολλές δοκιμασίες, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg. Για να επιτύχει κάποιος εμπορικά σε ολόκληρο τον κόσμο απαιτεί διείσδυση σε κλειστές αγορές, οι οποίες έχουν διαφορετική κουλτούρα, προτιμήσεις, κανονισμούς ή τεχνολογικές υποδομές. Ταυτόχρονα, η πολιτική παραμένει μεγάλο ρίσκο, ακόμη και αφότου απέφυγε το σενάριο αποκλεισμού από την κυβέρνηση Τραμπ.

Μιλώντας για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν. Αλλά και ποιος μπορεί να είναι βέβαιος για το τι ακριβώς συμβαίνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης;