Περί της Διοικήσεως ο λόγος και δη, της Χρηστής Διοικήσεως

Λόγος προσβολής Διοικητικών Πράξεων/Αποφάσεων/Ενεργειών και Παραλείψεων της Διοίκησης ασφαλώς, ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, το οποίο ασκεί, μεταξύ άλλων, ρόλο Διοικητικού Δικαστηρίου, είναι οι αποφάσεις αυτής που δεν φέρουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που η Νομολογία και η Νομοθεσία απαιτεί.

Έτσι, σύμφωνα με τη νομολογία, μεταξύ άλλων δεδομένων/χαρακτηριστικών που πρέπει να φέρει μία Πράξη της Διοικήσεως, είναι ότι, τα διοικητικά όργανα πρέπει να τηρούν εγγράφως καταχωρημένες τις αποφάσεις τους (written records) καθότι τούτο επιβάλλεται από τις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Στην βάση αυτή, έχει κατ επανάληψη λεχθεί ότι η άσκηση δικαστικού ελέγχου προϋποθέτει την προσκόμιση της απόφασης του αρμοδίου οργάνου και των στοιχείων εκείνων που τη συνθέτουν . Στην υπό παραπομπή αριθμός 1, λέχθηκαν τα εξής:

“Η άσκηση δικαστικού ελέγχου προϋποθέτει την προσκόμιση της απόφασης και του φακέλου της υπόθεσης. Χωρίς τα στοιχεία αυτά η άσκηση δικαστικού ελέγχου είναι αδύνατη. Η κατάθεσή τους από τη Διοίκηση αποτελεί απόρροια της συνταγματικής υποχρέωσης της Διοίκησης για υποταγή στο δικαστικό έλεγχο που καθιερώνει το Σύνταγμα. Η παράλειψη της Διοίκησης να καταθέσει το φάκελο και τα στοιχεία που συνθέτουν την απόφαση, έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την ακύρωση της πράξης. Όχι μόνο όταν ελλείπουν τα στοιχεία, αλλά και όταν υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πλαίσιο και τις συνθήκες λήψης της διοικητικής απόφασης η ακύρωση είναι αναπόφευκτη. Η τήρηση πρακτικών και η καταγραφή των ουσιωδών γεγονότων που περιστοιχίζουν τη λήψη της διοικητικής απόφασης αποτελούν υποχρέωση της Διοίκησης που επιβάλλουν οι κανόνες της χρηστής διοίκησης .”

ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ Κ. ΚΑΛΥΨΩ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ