Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σήμερα, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Είντε και τους συνεργάτες του, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. H συνάντηση είναι καθορισμένη για τις δέκα το πρωί.

Ο κ. Είντε ο οποίος είχε τη Δευτέρα συνομιλίες στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, συναντήθηκε χθες διαδοχικά με τους ηγέτες και τους διαπραγματευτές υπό το φως της σημερινής συνέχισης της διαδικασίας για το Κυπριακό.

Τόσο μετά την συναντήσεις του με τους ηγέτες αλλά και σε εκδήλωση χθες βράδυ ο κ. Ειντε δήλωσε ενθαρρυμένος λέγοντας ότι όλοι είναι ευθυγραμμισμένοι προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού και ότι υπάρχει τώρα μια πολύ πραγματική πιθανότητα για λύση. Είπε ακόμη ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει με τις αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

Eξάλλου ο Εκπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ δήλωσε χθες ότι στη συνάντησή τους σήμερα οι ηγέτες “θα συνεχίσουν να εστιάζουν στην εκπλήρωση του κοινού τους οράματος για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο” και ότι έχουν προγραμματίσει επιπρόσθετες συναντήσεις τον Ιούνιο και Ιούλιο.

Είπε επίσης ότι ο κ. Είντε “συνεχάρη τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες για το έργο τους, που συνεχίζουν να ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις”.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών είχαν εντατικές επαφές τις τελευταίες μέρες με στόχο να οριστικοποιήσουν το έγγραφο των συγκλίσεων και αποκλίσεων το οποίο θα παρουσιάσουν ενώπιον των δύο ηγετών.