Παρέδωσε την έκθεση της η Γενική Ελέγκτρια

Η Γενική ελέγκτρια, κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, παρέδωσε σήμερα, την Έκθεσή της, έκτασης 964 σελίδων, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.  Νίκο Αναστασιάδη.

Μεταξύ άλλων, στην Έκθεσή της για το 2012 η Γενική Ελέγκτρια, εντοπίζει έλλειψη συστημάτων διεύθυνσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού, κακοδιαχείριση και φοροδιαφυγή.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην απόφασή του για σύσταση επιτροπών ελέγχου στα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες του κράτους.

“Επιδεικνύοντας ευαισθησία στις διαχρονικές παρατηρήσεις σας και στη διαχρονική αδιαφορία που επιδεικνύετο, έχω αποφασίσει να συσταθούν επιτροπές ελέγχου σε κάθε ένα των Υπουργείων και των υπηρεσιών που να παρακολουθούν τις παρατηρήσεις σας από τη μια, έτσι ώστε να παρεμβαίνουν διορθωτικά, και από την άλλη να γίνεται αυστηρότερος ακόμα έλεγχος με βάση τις εμπειρίες που αποκτώνται και τις παρατηρήσεις που καταγράφονται”, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι “η αδιαφορία στον έλεγχο οριστικά και αμετακίνητα τερματίζεται. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας προς αυτό αποσκοπεί”.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι “οι οικονομικές ανάγκες απαιτούν επιτέλους νοικοκύρεμα και το νοικοκύρεμα είναι η χρηστή διοίκηση”, προσθέτοντας ότι μέσα από τη χρηστή διοίκηση πολλά μπορούν να επιτευχθούν.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα αφορούν την προηγούμενη διακυβέρνηση, η Κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τις εισηγήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτήν για να διαμορφώσει τις δικές της πολιτικές.

Παράλληλα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σημείωσε ότι “ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή δεν τελειώνει στην διαπίστωση αδυναμιών και κακοδιαχείρισης, αλλά πρέπει να επεκτείνεται με την υποβολή εισηγήσεων για να βελτιώνεται η διαχείριση του κράτους”.

Είπε ακόμα ότι “σε αυτές ειδικά τις οικονομικές συνθήκες ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός” προκειμένου να συμβάλει στην εξοικονόμηση δαπανών και στην καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Σε δηλώσεις και κληθείσα να αναφερθεί στις αδυναμίες που εντοπίζονται στην Έκθεση, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι “υπάρχουν σειρά εισηγήσεων που δυστυχώς εάν υιοθετούνταν από παλαιότερα πιθανόν να είχαν ληφθεί μέτρα που σήμερα δεν θα ήταν αναγκαίο να παρθούν”.

Ειδικότερα η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είπε ότι υπάρχουν σημαντικά ποσά ανείσπρακτων φόρων. Όπως ανέφερε, μέσα από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία σε δύο ομάδες αυτοεργοδοτούμενων εντοπίστηκαν πρόσωπα των οποίων ο τρόπος διαβίωσης και τα περιουσιακά στοιχεία δεν συνάδουν, όπως είπε, με τα φορολογικά τους στοιχεία, ενώ ορισμένοι δεν είχαν καν φορολογικό φάκελο.

Η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπέβαλε στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων λίστα με τα στοιχεία αυτών των ατόμων.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί η διασύνδεση αρχείων και με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και τροποποίηση του νόμου έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί ο νόμος περί προστασίας προσωπικών δεδομένων να είναι καταφύγιο ανθρώπων που προσπαθούν να ξεγελάσουν το δημόσιο.

Επίσης, σύμφωνα με τη Γενική Ελέγκτρια, υπάρχουν χιλιάδες εντάλματα που αφορούν συνολικά ποσό πέραν των 135 εκατ. ευρώ, τα οποία παραμένουν ανεκτέλεστα επειδή δεν εντοπίζονται οι πολίτες που τους αφορούν.

Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε ακόμα σε “έλλειψη συστημάτων διεύθυνσης στα υπουργεία και στους οργανισμούς”, εξηγώντας ότι το δημόσιο διαθέτει εξαιρετικά στελέχη, τα οποία όμως δεν έχουν τα μέσα και την παρακίνηση για να μπορούν να αποδώσουν στο μέγιστο.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού και προγραμματισμού και έφερε ως παράδειγμα απόφαση που λήφθηκε πρόσφατα για ανέγερση μεγάρου πολιτισμού, ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί ως τώρα πέραν των 20 εκατ. ευρώ και οι παρούσες συνθήκες σε συνδυασμό με τη μη έγκαιρη ένταξη του στα έργα για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και το ψηλό κόστος λειτουργίας τους κατ` έτος, καθιστά πλέον ανέφικτη την ανέγερσή του.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ακόμα ότι ο μηχανισμός για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων, που υιοθετήθηκε το 2005, δεν λειτούργησε όπως έπρεπε και υπογράμμισε ότι υπό τις σημερινές οδυνηρές οικονομικές συνθήκες δεν πρέπει να έχουμε ως στόχο να είμαστε μια μεσαία χώρα στις τιμές των φαρμάκων, αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε το μηχανισμό, στοχεύοντας τα φάρμακα, ως είδος πρώτης ανάγκης, να προσφέρονται στις καλύτερες δυνατές τιμές.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε έργα που ενώ αναλήφθηκαν και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση τους, τελικά εγκαταλείφθηκαν και παρέμειναν αναξιοποίητα.