Η Βουλή δεν μπορεί να κάνει πλάτες και να βοηθά στη φυγοδικία τον οποιονδήποτε

Δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργου Περδίκη για τη κλήτευση των τραπεζιτών στην επιτροπή θεσμών και ομιλία του Υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό

Η θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είναι ότι τόσο ο κ. Βγενόπουλος όσο και ο κ. Ορφανίδης αλλά και οι άλλοι, πρέπει να εμφανιστούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και να δώσουν λόγο για τα πεπραγμένα τους, τις πράξεις και τις παραλείψεις τους. Όλοι όσοι έχουν ορθώς κληθεί από την Επιτροπή, πρέπει να παραστούν, να εκτεθούν απέναντι στην κοινοβουλευτική διαδικασία και κυρίως απέναντι στην Κυπριακή κοινωνία.

Ο κ. Περδίκης τόνισε ότι είναι κατανοητό ότι, δεν είναι ρόλος της Βουλής να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους οποιουσδήποτε υπόπτους. Όμως η Βουλή δεν μπορεί να κάνει πλάτες και να βοηθά στη φυγοδικία τον οποιονδήποτε. Ο βουλευτής των Οικολόγων ανάφερε ότι δεν υποστηρίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένοχοι, είναι η Δικαιοσύνη που θα το κρίνει αυτό. Αλλά φαίνεται ότι αυτοί οι κύριοι, δεν θέλουν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και η Βουλή δεν πρέπει να τους διευκολύνει με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης.

Η Βουλή δεν πρέπει να αποδεχτεί τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης η οποία παρουσιάζει θεσμικά, πολιτικά και τεχνικά προβλήματα. Αυτοί οι κύριοι πρέπει να έρθουν στην Κύπρο και να αντιμετωπίσουν την κοινωνική κριτική, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την Κυπριακή δικαιοσύνη.

Τέλος – είπε – η Βουλή οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο της κλήτευσης αυτών των ανθρώπων κι αν αρνηθούν, να προωθηθεί η έκδοση διεθνούς ή / και Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Ο βουλευτής των Οικολόγων αναφέρθηκε επίσης στην χθεσινή ομιλία του Υπουργού Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του 2014. Ο κ. Περδίκης ανάφερε ότι περίμενε περισσότερο όραμα και ελπίδα και περισσότερο σχεδιασμό από ένα νέο και δραστήριο άνθρωπο, όπως τον Χάρη Γεωργιάδη. Περίμενε – όπως ανάφερε – να μιλήσει περισσότερο για το παρόν και το μέλλον, παρά για το παρελθόν.

Περιμέναμε να καταθέσει σχεδιασμούς για το πώς θα βγούμε από αυτήν την κρίση και όχι δικαιολογίες για το πως βρεθήκαμε εδώ. Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει για την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού λαού. Είναι εδώ οι δυσκολίες και τα ζούμε τώρα, ανάφερε ο κ. Περδίκης.

Ο Υπουργός έριξε τις ευθύνες στην προηγούμενη Κυβέρνηση για τη δημοσιονομική της πολιτική, χωρίς να αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες για το πως μπορούμε να βγούμε από την κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας.