Παράδοση επίσημης αίτησης για την επιστροφή της Αμμοχώστου

Εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου, παρέδωσαν στους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επίσημη αίτησή (petition) τους για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ. Βασίλης Μαύρου και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Κώστας Γεωργίου μετέβησαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, όπου και παρέδωσαν την αίτηση στους κ. Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο και Σουλτς, συνοδευόμενη από επιστολές και έγγραφα που αποδεικνύουν τη συγκέντρωση πάνω από 50.000 υπογραφών.

Η επίσημη αίτηση είχε παραδοθεί στις 9 Δεκεμβρίου στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, αντίγραφο της συνοδευτικής επιστολής έχει σταλεί σε όλα τα μέλη του βρετανικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλα τα μέλη της Κομισιόν και στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις συνοδευτικές επιστολές επισημαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή οργάνωση «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» πραγματοποίησε πρόσφατα μια δημοσκόπηση στην οποία το 73% των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου ψήφισε υπέρ της επιστροφής της πόλης στους νομίμους κατοίκους της και το άνοιγμα του λιμανιού της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρεται, επίσης, ότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται την ίδια πεποίθηση ότι η επιστροφή τόσο της πόλης όσο και του λιμανιού της θα ανοίξει το δρόμο για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και θα λειτουργήσει ως καταλύτης και κινητήρια δύναμη για την επίτευξη μιας τελικής λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου.

Καλούνται δε οι κ. Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο και Σουλτς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ασκήσουν ενεργά την απαιτούμενη πίεση στην Τουρκία, ώστε να εφαρμόσει τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της.

Σημειώνεται επίσης ότι Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρόσφατα υιοθέτησε διακήρυξη για την Αμμόχωστο, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή της μέτρο μέτρησης οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρει κοντά τις δύο κοινότητες.

Την επίσημη αίτηση υποστηρίζει η Τουρκοκυπριακή Ένωση για τη Δημοκρατία (Λονδίνο).

Check Also

1,203 εξώδικες καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις το τελευταίο διήμερο

Συνολικά 1,203 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα, προέκυψαν από τροχονομικούς οδικούς ελέγχους, από μέλη …

Στη Θεσσαλονίκη ο ΠτΔ σε εκδήλωση για τους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας

Στη Θεσσαλονίκη ο ΠτΔ σε εκδήλωση για τους αγώνες της Εθνικής Παλιγγενεσίας Ο Πρόεδρος της …