Παπαδόπουλος: Όχι διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς εκβιασμού

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη σύσκεψη αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό, χαιρετίζοντας τη συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, δήλωσε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς στρατιωτικής απειλής και εκβιασμού.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη εξέλιξη από τότε που ανακηρύξαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας»,.

“Η Τουρκία είναι φανερό ότι επιδιώκει να διαμορφώσει νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό”. Με απλά λόγια, πρόσθεσε, «η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την κατοχή και στα νότια της Κύπρου».

«Αν χάσουμε αυτό το παιχνίδι, χάνουμε τις προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού αερίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα χάσουμε τη θάλασσα στα νότια της Κύπρου, θα χάσουμε την ΑΟΖ μας».

Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «που πρέπει να ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, πρέπει να αντιδράσουμε γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική προκλητικότητα να συνεχιστεί».

Πρέπει ακριβώς, συμπλήρωσε, «να αποτρέψουμε την επέμβαση και την παρέμβαση της Τουρκίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλιώς θα χάσουμε την αξιοπιστία μας ως κράτος, θα χάσουμε τη φερεγγυότητά μας». Καμία εταιρεία, είπε, «δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί στο μέλλον να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο στα οικόπεδα που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρέτισε τη συναντίληψη που επικράτησε στη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων «σε ό,τι αφορά στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων που θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα».

«Και φυσικά δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ενόσω τελούμε υπό το καθεστώς της στρατιωτικής απειλής, υπό το καθεστώς του εκβιασμού που αυτή τη στιγμή προωθεί η τουρκική αδιαλλαξία και η τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε.