Ομόφωνα τα κόμματα για αντιμετώπιση τουρκικής επιθετικότητας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό,  εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι η τουρκική επιθετικότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ανέφερε επίσης  τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση και απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην εγκαταλείπει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους τους οποίους είχαμε στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας έχει ενημερώσει για τις επαφές που είχε κατά το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, καθώς επίσης και για τις πρόσφατες εξελίξεις με την προκλητικότητα η οποία επιδεικνύεται από την πλευρά της Τουρκίας. Μας έχει ενημερώσει για τις σκέψεις που γίνονται για την ανάληψη σειράς μέτρων από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη και προκλητικότατη τουρκική επιθετικότητα, η οποία δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη, θα πρέπει να καταγγελθεί με όλη τη δύναμή μας και να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία – επαναλαμβάνω – έχουμε συζητήσει και έχουμε αποφασίσει ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση για να αντιμετωπιστεί αυτή η επιθετικότητα.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι να ετοιμάσει το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών ανάλυση για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή «έτσι ώστε στη βάση μιας επιστημονικής ανάλυσης να μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα και πολύ πιο ολοκληρωμένα πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε και στο σημείο διαφωνίας του κόμματός του με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η εξωτερική πολιτική εκείνη η οποία υπερτονίζει ότι ανήκουμε στη Δύση και βάζει όλα μας τα αβγά στο καλάθι των ΗΠΑ», ανέφερε, εκτιμώντας ότι «έχει αποδειχθεί εντελώς αντιπαραγωγική».

Υπενθύμισε ότι «όταν πριν τρία χρόνια η Τουρκία επιχείρησε να πράξει κάτι ανάλογο, υπήρξε έντονη αντίδραση πρώτα και κύρια από τη Ρωσική Ομοσπονδία και στη συνέχεια και από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, την ΕΕ κτλ». Σήμερα, είπε, «δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να μην εγκαταλείπει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους τους οποίους είχαμε στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό στις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος έχει αποφασίσει να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις και εμείς στηρίζουμε αυτή του την απόφαση».

Τώρα, πρόσθεσε, «το πότε θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι κάτι που, αντιλαμβάνεστε, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δει στην πορεία και θα αποφασίσει».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «υπάρχει μια μεγάλη ομογνωμία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ότι θα πρέπει έτσι μονολιθικά να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, διατηρώντας, βέβαια, το κάθε πολιτικό κόμμα τις διαφωνίες του σε κάποια ζητήματα πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση».