Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία οδηγών ταξί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων

Στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ευρώπης θα βρεθούν σήμερα οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση τόσο σε οδηγούς ταξί που δεν έχουν την απαραίτητη άδεια, όσο και για την αύξηση των ιδιωτικών εταιρειών μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό.

Στο στόχαστρο των διαμαρτυριών βρίσκεται κυρίως η αμερικανική εταιρεία Uber με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και με μεγαλοεπενδυτές όπως η Goldman Sachs και η Google, η οποία επιτρέπει στους πελάτες της να κάνουν κράτηση και να πληρώσουν το ταξί χρησιμοποιώντας μία εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, ενώ μία δεύτερη εφαρμογή επιτρέπει στους οδηγούς να υπολογίζουν το κόστος της διαδρομής.

Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι σήμερα 10.000 αυτοκίνητα-ταξί και μοτοσυκλέτες-ταξί ανήκουν σε τέτοιες εταιρείες.

Οι οδηγοί τους επιτρέπεται να επιβιβάζουν πελάτες μόνο αν έχει προηγηθεί κράτηση με αυτόν τον τρόπο και όχι από τον δρόμο.

Κυρίως, βέβαια, οι οδηγοί δεν χρειάζεται να καταβάλουν τα περίπου 240.000 ευρώ για την αγορά μίας άδειας ταξί.

Χάος αναμένεται να επικρατήσει στους δρόμους του Λονδίνου, όπου πρόκειται να συγκεντρωθούν μέχρι και 12.000 οδηγοί ταξί. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Τραφάλγκαρ θα είναι κλειστοί από νωρίς το μεσημέρι εξαιτίας της διαδήλωσης των οδηγών ταξί, που θα συρρεύσουν και από τη Γαλλία και την Ολλανδία.