Παγκόσμια Ημέρα  Χορτοφαγίας 

Παγκόσμια Ημέρα  Χορτοφαγίας 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια στρέφονται προς τη χορτοφαγία για διάφορους λόγους.

Κάποιοι επειδή θεωρούν ότι είναι ωφέλιμη για την υγεία τους και άλλοι για ιδεολογικούς λόγους, όπως το να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρεία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και παγκόσμια έναν χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Σκοπός της μέρας είναι να αναδείξει τη χαρά, την ευσπλαχνία και τις πιθανότητες μακροζωίας, που προσφέρει η χορτοφαγία.

Έχει σημασία να γνωρίζεις ότι η χορτοφαγία δεν είναι τόσο ακραία και δύσκολη όσο μπορεί να φαντάζεσαι. Αν λάβεις υπόψη ότι και η μεσογειακή διατροφή είναι κατά βάση χορτοφαγική, δεν είναι τόσο δύσκολη η εφαρμογή της. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο μια διατροφή χωρίς κρέας να είναι πολύπλοκη και να έχει πολλά “ειδικά” και δυσεύρετα προϊόντα.

Ως χορτοφαγική ορίζεται η δίαιτα που δεν περιλαμβάνει κανένα είδος κρέατος, ψαριού, θαλασσινών ή υποπροϊόντα τους. Ωστόσο, οι χορτοφάγοι χωρίζονται, ανάλογα με τα τρόφιμα που επιλέγουν να αποκλείσουν από τη διατροφή τους, σε διάφορες κατηγορίες:

Αυστηροί χορτοφάγοι (vegans): Όσοι έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους όλα τα ζωικά προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, γαλακτοκομικά) και τα παράγωγα όλων αυτών. Το καθημερινό τους διαιτολόγιο περιλαμβάνει μόνο φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και σπόρια. Δεν καταναλώνουν ούτε μέλι, ζελατίνη ή οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να παράγεται από ζώο ή να προέρχεται από την επεξεργασία κάποιου ζωικού προϊόντος.
Μερικώς χορτοφάγοι (semi–vegeterians): Όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική σε γενικές γραμμές διατροφή, αλλά καταναλώνουν περιστασιακά ψάρι ή κρέας (κοτόπουλο).
Γαλακτο-χορτοφάγοι (lacto–vegeterians): Όσοι έχουν αποκλείσει μεν το κρέας, το ψάρι ή το αυγό, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυγο-χορτοφάγοι (ovo–vegeterians): Όσοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αλλά περιλαμβάνουν στη διατροφή τους το αυγό.
Γαλακτο-ωο-χορτοφάγοι (lacto–ovo–vegeterians): Όσοι απέχουν από κρέας και ψάρι, αλλά καταναλώνουν αυγό και γαλακτοκομικά.