Πίνοντας λίγη μπύρα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα τα συναισθήματα των άλλων

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 60 εθελοντές ηλικίας 18 έως 50 ετών οι οποίοι ήπιαν 500 ml κλασική μπύρα, με ή χωρίς αλκοόλ, σε χρονικό διάστημα 15 λεπτών, έδειξε ότι  λίγη μπύρα μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύει μία παράμετρό της: την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων – τουλάχιστον τα χαρούμενα.

Για όσους ήπιαν μπύρα με αλκοόλ, η ποσότητα αυτή ήταν αρκετή για να ζαλιστούν αλλά όχι για να μεθύσουν σε βαθμό να αδυνατούν να εκτελέσουν τις οδηγίες των ερευνητών.

Μισή ώρα μετά την κατανάλωσή της, όταν άρχισαν να παρουσιάζουν τις συνέπειές της, οι ερευνητές τούς έδειξαν φωτογραφίες προσώπων που απεικόνιζαν έξι συναισθήματα (φόβο, θλίψη, απέχθεια, χαρά, θυμό και έκπληξη) και τους ζήτησαν να τα αναγνωρίσουν. Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως οι εθελοντές που είχαν πιει μπύρα με αλκοόλ αναγνώριζαν καλύτερα τα πρόσωπα που εξέφραζαν χαρά απ’ ό,τι οισυνομήλικοί τους οι οποίοι είχαν πιει μπύρα χωρίς αλκοόλ.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ματίας Λίχτι, καθηγητής Ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία, δήλωσε ότι «παρότι πάρα πολλοί άνθρωποι πίνουν μπύρα και οι επιδράσεις της είναι γνωστές από προσωπικά βιώματα, οι επιστημονικές μελέτες για τις επιδράσεις της στην επεξεργασία των συναισθημάτων είναι απρόσμενα λίγες».

Όπως γράφουν ο δρ Λίχτι και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Psychopharmacology», η κατανάλωση της μπύρας δεν φάνηκε να επηρεάζει την αναγνώριση άλλων συναισθημάτων πέραν της χαράς – ένα εύρημα το οποίο δεν είναι πλήρως κατανοητό που μπορεί να οφείλεται.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι επιδράσεις της μπύρας στην αναγνώριση των συναισθημάτων ήταν πιο έντονες στις γυναίκες, πιθανώς εξαιτίας των διαφορετικών συγκεντρώσεων του αλκοόλ στον οργανισμό τους και των επιδράσεων που τους ασκεί.