Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την ομογένεια ΗΒ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος και η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου

Σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό προέβη χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προς στελέχη και μέλη της κυπριακής ομογένειας στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, μιας λύσης βιώσιμης και λειτουργικής που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων, όπως ανέφερε.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «είμαι αποφασισμένος να εργαστώ για λύση του Κυπριακού. Αλλά μια λύση που να ανταποκρίνεται – και το υπογραμμίζω – και στις προσδοκίες και στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. Δεν θα παραγνωρίσω τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων αλλά δεν θα υπερτιμήσω ανύπαρκτες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων για να αδικήσω τους Ελληνοκύπριους».

Απευθυνόμενος στους ομογενείς και ναφερόμενος στη συμβολή τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «θαυμασμό για τον επίπονο και επίμονο τρόπο που μακριά και πέρα από την όποια φιλοδοξία αγωνίζεστε προκειμένου να δείτε καλύτερες μέρες για την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε εξάλλου με ικανοποίηση την παρουσία πολλών μελών της ΝΕΠΟΜΑΚ στην εκδήλωση.

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη μνεία για το διακεκριμένο μέλος της κυπριακής ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο εκλιπών Κρις Λαζαρή.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρίστος Καραολή είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «προσβλέπουμε στη συνέχιση της σημαντικής βοήθειας σας στο εθνικό, αγωνιστικό και πολιτιστικό έργο της Ομοσπονδίας όπως και στην ενίσχυση της παροικιακής εκπαίδευσης.

Σας ευχαριστούμε για τις ακούραστες προσπάθειες που καταβάλλεται για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, δίκαιης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό», εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες «για την επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα σας να διασφαλίσετε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και για την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων».

Πρόσθεσε ότι «συστηματικά και μεθοδικά αξιοποιείτε τη γεωστρατική θέση της Κύπρου και χωρίς δογματισμούς θωρακίζεται τη μικρή μας πατρίδα και κτίζεται μεθοδικά και σταθερά συνεργασίες και συμμαχίες για να προασπίσετε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο μεταξύ, με την ευκαιρία των 70ών γενεθλίων του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 27 Σεπτεμβρίου, στην εκδήλωση οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη «χρόνια πολλά» παρουσιάζοντας του μια τούρτα γενεθλίων στο σχήμα της Κύπρου.