Πέντε τράπεζες για το 5ατές κυπριακό ομόλογο

Σε συμφωνία με πέντε διεθνείς τράπεζες κατέληξε η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβουν τη διαπραγμάτευση του κυπριακού ομολόγου αξίας 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επάνοδο της χώρας στις διεθνείς Αγορές.

Όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για τις τράπεζες Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, UBS Investment Bank και VTB Capital.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι εάν πετύχει το εγχείρημα, τότε θα επιβεβαιωθεί ότι η Κύπρος έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της. «Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ο εξωτερικός δανεισμός θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας μας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμα στον δημόσιο τομέα για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών.

«Δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν ξανά οι ιδιώτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με νέους φόρους, όπως κατ’ επανάληψη έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.