Πρόεδρος: Υπάρχει ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού

Στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε στη Λευκωσία ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλειος Παπαϊωάννου με την ευκαιρία της λήξης στο τέλος του μήνα της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη για ενεργότερο συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

 

Στο γεύμα συμμετείχαν οι Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Μιλώντας ενώπιον των Πρέσβεων και ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για λύση του Κυπριακού γίνεται ακόμη εντονότερη κάθε φορά που η τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναπτύσσει τις σκέψεις και τις θέσεις της σε ότι αφορά τη λύση.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου αντιλαμβάνονται αυτή την ανάγκη, ακούγοντας τις θέσεις που διατυπώνει ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι και κατά τις επισκέψεις του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα επεσήμανε την ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών για άσκηση πιέσεων επί της τουρκικής πλευράς προκειμένου να αποδεχθεί την εμπλοκή της ΕΕ.
Σημείωσε το γεγονός πως ο ίδιος πρότεινε όπως γίνει τεχνική επιτροπή για θέματα ΕΕ, υιοθετώντας έτσι μια ιδέα που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου απέρριψε την πρόταση αυτή.

 

Ακόμη επεσήμανε την ευθύνη που έχουν και ευρωπαϊκές χώρες στο θέμα αυτό, αφού όπως επεσήμανε κάποιοι δήλωναν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διευκολύνει μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι δυο πλευρές στην Κύπρο.

 

Δεν είναι έτσι τα πράγματα, και τώρα αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι αυτό είναι λάθος, είπε ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας πως οι δυο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να βρουν μια λύση που να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και όχι το αντίθετο, δηλαδή η λύση του Κυπριακού να γίνει πρωτογενές δίκαιο και η ΕΕ να αποδεχθεί παρεκκλίσεις από το κεκτημένο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως κάτι τέτοιο θα μπλόκαρε την ίδια τη λειτουργία της ΕΕ και τη λήψη αποφάσεων από αυτήν.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου και πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης εκτός του πλαισίου του κοινού ανακοινωθέντος.

 

Συμφωνήσαμε σε αλληλένδετη συζήτηση των θεμάτων, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστιάδης, σημειώνοντας πως επέμεινε όπως αυτό ξεκαθαριστεί και στη συνάντηση της 2ας Ιουνίου. Επανέλαβε την ανάγκη και οι δυο πλευρές να υποβάλουν προτάσεις για όλα τα θέματα, σημειώνοντας πως αν ο κ. Ερογλου δεν υποβάλλει προτάσεις επί όλων των θεμάτων ο διάλογος δεν μπορεί να περάσει στην τρίτη φάση και η ευθύνη για αυτό θα ανήκει στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διερωτήθηκε πώς π.χ. μπορεί να συζητηθεί το περιουσιακό χωρίς να συζητηθεί και το εδαφικό, αφού τα δυο θέματα είναι αλληλένδετα και το ένα επηρεάζει το άλλο. Αρα, υπέδειξε απευθυνόμενος προς τους Πρέσβεις, πρέπει να του στείλετε το μήνυμα, να τού πείτε ξεκάθαρα ότι αν δεν συζητηθούν όλα με δική του ευθύνη δεν θα πάμε στην τρίτη φάση.

Υπογράμμισε πως η ε/κ πλευρά έχει ήδη επεξεργαστεί τις προτάσεις της για όλα τα θεμελιώδη θέματα και μπορεί να τις καταθέσει μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

 

Ακόμη ενημέρωσε τους Πρέσβεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις προσπάθειες που κατέβαλε για προώθησή τους ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πως αν και δεν υπήρξε κάποια πρόοδος η προσπάθεια συνεχίζεται και στο θέμα αυτό.

 

Σημειώνεται πως πριν μια εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί ενημέρωση των Πρέσβεων των κρατών μελών της ΕΕ για το Κυπριακό από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.