Πέντε κόφτες στις συντάξεις χηρείας

Πέντε «κόφτες» που μετατρέπουν σε… χαρτζιλίκι τις νέες συντάξεις χηρείας, βάζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι περικοπές «αγγίζουν» χιλιάδες δικαιούχους που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν έως το τέλος του 2017, καθώς οι συντάξεις τους θα είναι «πετσοκομμένες» κατά 50%, ξεκινώντας από τα επίπεδα των 195,90 ευρώ.

Οι δραματικές μειώσεις θα οδηγήσουν στο περιθώριο της φτώχειας μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος και περιγράφει τις εξής ανατροπές:

1. Θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. Εάν ο επιζών σύζυγος έχει συμπληρώσει το όριο κατά το έτος που επήλθε ο θάνατος, χορηγείται σύνταξη εφ’ όρου ζωής. Εάν δεν το έχει συμπληρώσει, η σύνταξη χορηγείται για μία τριετία και έπειτα διακόπτεται αν το 55ο έτος δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας.

Εάν η χήρα ή ο χήρος έχουν άγαμα και ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή έως 24 ετών, εφόσον αυτά σπουδάζουν, η σύνταξη χηρείας συνεχίζει να καταβάλλεται και μετά την πάροδο της τριετίας, ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου, στον επιζώντα σύζυγο.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν τα παιδιά είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε εργασία ή ο επιζών σύζυγος είναι ανίκανος για κάθε εργασία με ποσοστό 67% και άνω.

Ο θανών ασφαλισμένος πρέπει κατά τον χρόνο θανάτου να έχει συμπληρώσει 1.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 600 την τελευταία 5ετία, για τη λήψη σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας. Με το προηγούμενο καθεστώς αρκούσαν 300 ημέρες την τελευταία 5ετία.

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και συναρτάται πλέον με τη διάρκεια του έγγαμου βίου και τη διαφορά της ηλικίας του θανόντος με τον επιζώντα σύζυγο. Θεσπίζεται ελάχιστο όριο έγγαμης συμβίωσης τα 5 έτη (από 3 που ίσχυε πριν), που θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί μέχρι την ημερομηνία θανάτου, ενώ η σύνταξη χηρείας «ψαλιδίζεται» για τον επιζών σύζυγο, αν ο γάμος τελέστηκε μετά τη χορήγηση της σύνταξης και η διαφορά ηλικίας μεταξύ των συζύγων είναι άνω των 10 ετών.