Ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος με τους δανειστές

Την Κυριακή, δηλαδή μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, επέστρεψαν στην Αθήνα οι επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών, φέρνοντας στις βαλίτσες τους το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement, SLA) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αντίστοιχο κείμενο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί το 3ο Μνημόνιο Ελλάδας-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να φέρει μαζί της σήμερα και η επικεφαλής των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για τη χώρα μας, Ντέλια Βελκουλέσκου, ώστε το απόγευμα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επανέρχονται για να δώσουν στην κυβέρνηση τα κείμενα που πρέπει να υπογράψει, ώστε, με μικρές τροποποιήσεις, να κλείσει η συμφωνία.

Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταθέσει τα νέα μέτρα στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να έχουν ψηφιστεί έως τις 15 Μαΐου, μια εβδομάδα πριν από το Eurogroup. Νωρίτερα, στις 11 έως 13 Μαΐου, το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της συνόδου των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Μολονότι όλοι ποντάρουν σε ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, η  δήλωση, την Κυριακή 23 Απριλίου, του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά ότι «οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις για τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης, διότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Η σημερινή πρώτη ημέρα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει με το «αγκάθι» της αγοράς ενέργειας και την ενεργοποίηση του Κατοχικού Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, για να ακολουθήσουν τα καυτά μέτωπα των νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2019-2020, τα οποία πρέπει να εξειδικευτούν. Τα εν λόγω μέτρα είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνουν μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, η οποία θα ξεπεράσει μεσοσταθμικά το 20% και θα πλήξει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, καθώς και τη δραστική μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.636 ευρώ περίπου.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει με κατά κράτος ήττα της κυβέρνησης και στα εργασιακά, αφού στη συμφωνία θα προβλέπεται ότι οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις «επανέρχονται» το 2018, δηλαδή μετά το τέλος του 3ου Μνημονίου, ενώ οι εθνικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετατίθενται για το απώτερο μέλλον. Επιπλέον, θα καταργηθεί η κυβερνητική προέγκριση (υπουργικό βέτο) των ομαδικών απολύσεων.