Ο υδράργυρος έπιασε κόκκινο!!! Αναμένεται πάνω από 40 oC σήμερα και αύριο

Κορυφώνεται σήμερα και αύριο ο αντικυκλώνας – σύστημα υψηλής πίεσης – ο οποίος επηρεάζει τις περιοχές της Βορείου Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου προκαλεί το θερμό επεισόδιο και την αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο και το οποίο οπόταν και ο υδράργυρος θα ξεπεράσει στο εσωτερικό τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Όπως ανέφερε ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός Κλεάνθης Νικολαΐδης η Κύπρος βρίσκεται στις παρυφές αυτού του αντικυκλώνα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αυξημένες θερμοκρασίες.

Όπως σημείωσε, αναμένεται ότι αυτός ο αντικυκλώνας θα υποχωρήσει την Κυριακή οπόταν και αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα παραμείνει ωστόσο, όπως και τη Δευτέρα, πάνω από την κανονική για την εποχή.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι γύρω στις 11:15 σήμερα η θερμοκρασία στο Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας είχε ανέλθει στους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στον Πρόδρομο ήταν 29 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις κανονικές για την εποχή.

Με δεδομένο, όπως εξήγησε, ότι η χρονική περίοδος κατά την οποία καταγράφεται η μέγιστη θερμοκρασία είναι από τις 14:00 μέχρι τις 16:00 το απόγευμα, αναμένεται ότι η θερμοκρασία σίγουρα θα ανέλθει πάνω από τους 40 βαθμούς.

Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε, επίσης, ότι πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες το άλλο χαρακτηριστικό του καιρού αυτές τις ημέρες είναι η χαμηλή σχετική υγρασία που παρατηρείται στο εσωτερικό σε σχέση με τα παράλια, πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχόμενα επεισόδια δυσφορίας στο εσωτερικό θα οφείλονται κυρίως στη ψηλή θερμοκρασία παρά στον άνεμο και την υγρασία ενώ στα παράλια θα οφείλονται κυρίως στην αυξημένη σχετική υγρασία παρά στη θερμοκρασία και το πεδίο των ανέμων.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας έχει εκδώσει από την Παρασκευή στις 17:00 ευρωπαϊκή προειδοποίηση τύπου ΕΜΜΑ, η οποία αφορά τις υψηλές μέγιστες και τις υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες που αναμένεται να καταγραφούν την Παρασκευή.