Στη Βολιβία οι δείκτες του ρολογιού κινούνται αριστερά

Αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού κινούνται οι… δείκτες του ρολογιού στο κτίριο του Κογκρέσου στη Λα Παζ της Βολιβίας.

Αντί για δεξιόστροφα, οι δείκτες κινούνται πλέον αριστερόστροφα, ενώ και οι θέσεις των αριθμών άλλαξαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Νταβίντ Τσοκουνεχουάκα έκανε λόγο για «το ρολόι από τον νότο» και πρόσθεσε ότι η αλλαγή ήταν συμβολική και αποτελεί μια πολιτική αναφορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αλλαγή έγινε για να πείσει τους κατοίκους της Βολιβίας να τιμούν την παράδοσή τους και για να δείξει ότι μπορούν να αμφισβητούν τα καθιερωμένα και να σκέφτονται με δημιουργικό τρόπο.

«Ποιος λέει ότι το ρολόι μπορεί μόνο να γυρνάει προς μία φορά; Γιατί πρέπει πάντα να υπακούουμε; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί;» αναρωτήθηκε.

«Δεν θέλουμε να περιπλέξουμε τα πράγματα, θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε στον Νότο και όχι στον Βορρά» είπε.

Μάλιστα, αριστερόστροφα ρολόγια δόθηκαν και στις ξένες αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στη G77 που πραγματοποιήθηκε στη Σάντα Κρους.

Ερωτηθείς εάν η αριστερή κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη χρήση των αντίστροφων ρολογιών, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα επιβάλει σε κανέναν τη χρήση τους.

«Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα ρολόι του Νότου, μπορείτε να το κάνετε, αλλά εάν θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα ρολόι του Βορρά, μπορείτε να το κάνετε» είπε.

Πάντως, η αλλαγή αυτή απέσπασε μάλλον ανάμεικτα σχόλια από τους κατοίκους, με πολλούς να μιλούν για «κακή ιδέα».

«Εάν θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι η χώρα πηγαίνει προς μία άλλη κατεύθυνση, τότε θα πρέπει να το κάνουν ξεκάθαρο. Κι αυτό γιατί όλοι όσοι περνούν από την πλατεία Μουρίλο, νομίζουν ότι πρόκειται για λάθος» είπε ένας λουστράκος που εργάζεται στη Λα Παζ.