Συλλούρης:Μέρος από τα 950εκατ. που θα πάρει η Τρ.Κύπρου να δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Δημήτρης Συλλούρης σχολιάζοντας την καταβολή από το κράτος στην τράπεζα Κύπρου ποσού €950 εκατομμυρίων ως αποπληρωμή μέρους κρατικού ομολόγου ύψους, προέβη στην εξής δήλωση:

«Την 1η Ιουλίου η Κυβέρνηση θα καταβάλει στην Τράπεζα Κύπρου ποσό €950 εκατομμυρίων ως αποπληρωμή μέρους κρατικού ομολόγου ύψους €1,98 δις. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τονωτική ένεση για την τράπεζα και για την ίδια την οικονομία νοουμένου ότι τα λεφτά θα διατεθούν με τον σωστό τρόπο ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα της αγοράς και να μειωθούν τα επιτόκια.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε θεωρούμε ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να ζητήσει από την Τράπεζα Κύπρου μέρος από τα €950 εκατομμύρια να διατεθούν για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα. Μέρος από αυτό το ποσό πρέπει να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία με τη μορφή δανειοδότησης αναπτυξιακών έργων και αναπτυξιακών επενδύσεων.

Η ανύπαρκτη ρευστότητα στην αγορά έχουν φέρει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στα όρια τους. Πολλοί πολίτες και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι του κράτους. Πολίτες και επιχειρηματίες απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα, ακόμα και με φυλάκιση.

Ζητούμε ξανά από τις υπηρεσίες του κράτους να επιδείξουν ανοχή και στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας να αναστέλλονται οι διώξεις για ένα εύλογο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Συλλούρης.