Ο Σόιμπλε και ο…χρησμός της Πυθίας

Σε …χρησμό της Πυθίας έχει αναδειχθεί η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στην Κύπρο. «Next… year», μας είπε ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δείχνοντάς μας την έναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την οικονομική βοήθεια το 2013. Δήλωση στα όρια της …εκκεντρικότητας που διακρίνει τις θέσεις του κ. Σόιμπλε; Ψευδώς δημοσιοποιημένη δήλωση ίσως; Ή απλώς διατυπωμένη με μαεστρία για να προκαλέσει σύγχυση στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική σκηνή;

Ο Κύπριος ομόλογός του Βάσος Σιαρλή, χαρακτήρισε «σοφό» τον κ. Σόιμπλε, και ερμήνευσε τη δήλωση ως συνολικότερη εκτίμηση για το χρόνο που έχει να διανύσει η Κύπρος, πιθανότατα μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αρνήθηκε να προχωρήσει σε ερμηνεία… «δεν ξέρω τι εννοεί και ούτε θα τον ερμηνεύσω». Επανάλαβε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και με την τρόικα και αναμένει τη γνωστοποίηση της ημερομηνίας καθόδου της .Όσο για το κρίσιμο  Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου , κ. Στεφάνου παραδέχθηκε ότι είναι άγνωστο αν θα το προλάβουμε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξέρει πολύ καλά και τι λέει και τι κάνει, δήλωσε με νόημα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου  δήλωσε ότι.. αν υπάρχει λάθος πληροφόρηση του κ. Σόιμπλε, αυτό είναι ένα θέμα, αλλά αν αυτή είναι η θέση της Γερμανίας, τότε, τόνισε, έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Η προσδοκία, είπε, είναι ότι η τρόικα θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής καθορισμένη ημερομηνία.

Για σοβαρές συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρας Κυπριανού.