Νέα Υόρκη: Η επόμενη μέρα της καταστροφής

Τους 63 φτάνουν τα θύματα του τυφώνα Σαντι  στις ΗΠΑ και 135  συνολικά, μαζί με τα θύματα στον Καναδά και την καραϊβική, με τις ανατολικές ακτές να μετρούν τις πληγές τους που αποδεικνύονται πιο τραγικές απ ότι υπολογιζόταν.  Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ Μάικλ Μπλουμπεργκ επέβαλε στους κατοίκους της να μοιράζονται τα αυτοκίνητα ώστε να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό χάος.

Ο Μπάρακ Ομπάμα μπροστά στη βιβλική καταστροφή υποσχέθηκε στους πληγέντες ότι η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό τους. «Είμαστε εδώ για σας. Δεν θα σας ξεχάσουμε» τόνισε  από την παραλιακή πόλη Μπριγκαντίν  που βρέθηκε κοντά σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Νιου Τζέρσι.

«Αυτή είναι η ουσία των ΗΠΑ. Περνάμε δύσκολους καιρούς, αλλά βγαίνουμε πιο δυνατοί από πριν…ο ένας νοιάζεται για τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν στο δρόμο» τόνισε, αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους που έμειναν χωρίς σπίτια.

Το αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια θα λειτουργήσει «περιορισμένα» σήμερα Πέμπτη. Όλοι οι διάδρομοι του αεροδρομίου που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερικές πτήσεις πλημμύρισαν. Από χθες λειτουργούν κανονικά τα διεθνή αεροδρόμια Τζ.Φ. Κένεντι και Νιούαρκ Λίμπερτι.
Το μετρό της Νέας Υόρκης που καθημερινά χρησιμοποιούν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι επαναλειτουργεί σταδιακά από σήμερα το πρωί όμως 500.000 σπίτια παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, τρία νοσοκομεία έχουν εκκενωθεί και σχεδόν όλες οι σήραγγες της πόλης είναι επίσης αποκλεισμένες.

Το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο, αφού η έδρα τους, κοντά στην περιοχή του Ιστ Ρίβερ πλημμύρισε.
Σε όλες τις ανατολικές ΗΠΑ σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες. Τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες θα συνεχιστούν, όπως και στα  ρομολόγια των τρένων.

Κι ενώ η πόλη μετρά της πληγές της οικονομική βοήθεια έρχεται από απρόβλεπτες πηγές.

Ο αρχηγός ισλαμιστής οργάνωσης στο Πακιστάν, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη το 2008 πρότεινε χείρα βοηθείας στις ΗΠΑ. Ο Χαφίζ Σαΐντ ηγέτης της οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα δήλωσε πως η φιλανθρωπική του οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα είναι έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του κυκλώνα Σάντι.

Η Ουάσινγκτον αρνήθηκε την προσφορά και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ επισήμανε «τον σεβασμό των ΗΠΑ προς την ισλαμική παράδοση για την προσφορά βοήθειας προς όποιον έχει ανάγκη όπου και αν βρίσκεται, αλλά η
συγκεκριμένη προσφορά είναι εντελώς ανούσια για μας».

Οι ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο ανακοίνωσαν πως δίνουν αμοιβή δέκα εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην σύλληψη και την καταδίκη του Σαΐντ, ο οποίος μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη αφέθηκε ελεύθερος όταν πακιστανικό δικαστήριο έκρινε πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ενοχή του.