Τεράστιες οι καταστροφές της Σάντι και στην Καραιβική

Παρότι ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με δέος την μανία της φύσης στις ΗΠΑ τεράστια προβλήματα προκάλεσε το πέρασμα του τυφώνα και στην Καραϊβική. Στην κούβα,17.221 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα 188.179 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα ωστόσο καταγράφονται στην γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με έκθεση τεχνικών του ΟΗΕ.

«Οι επιπτώσεις στον τομέα της γεωργίας θα είναι σημαντικές στη χώρα όχι μόνο στη νοτιοανατολική Κούβα όπου καταστράφηκαν περίπου 100.000 εκτάρια καλλιεργήσιμης γης» κυρίως με ζαχαροκάλαμο, μπανάνες και λαχανικών διευκρινίζεται στην έκθεση.  Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «ο κυκλώνας αυτός ήταν ο πλέον καταστροφικές για τη
χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Ακόμη μεγαλύτερα είναι τα προβλήματα στην Αιτή με τον πρίγκιπα Χαακόν, της Νορβηγίας να κάνει έκκληση στους διεθνείς εταίρους και στο Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, ώστε  να βοηθήσουν την Αϊτή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κυκλώνα.

Από το Πορτ-ο-Πρενς ο πρίγκιπας και πρέσβης καλής θέλησης του Προγράμματος για την Ανάπτυξη ζήτησε από τον ΟΗΕ να στρέψει την προσοχή του στη χώρα της καραϊβικής γιατί «αυτό που συμβαίνει εδώ είναι τρομακτικό. Πολλές οικογένειες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα. Ελπίζω οι εταίροι της Αϊτής και ο ΟΗΕ να βοηθήσουν τη χώρα»