Ο ΠτΔ ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, δηλαδή για τις διαβουλεύσεις με την κα Λουτ, για τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ και για τις άλλες δραστηριότητες και επαφές στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την Αμμόχωστο.

Έγινε, επίσης, εκτενής και πλήρη ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τελευταία παράνομη επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έγινε ενημέρωση σχετικά με όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της νέας παράνομης επέμβασης της Τουρκίας.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδικάζουν κατηγορηματικά αυτή τη νέα προκλητική, παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στο Εθνικό Συμβούλιο την αποφασιστικότητα του προκειμένου να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, να προχωρήσει η πρωτοβουλία του ΓΓ, ούτως ώστε να φτάσουμε σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ.

Εξυπακούεται βέβαια ότι για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων θα δημιουργηθεί και το απαραίτητο κλίμα, δηλαδή θα τερματιστούν όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απειλές εναντίον της Κύπρου».

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνονται ενέργειες αξιοποιώντας όλα τα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας. Αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε κάτι άλλο».

Σε ερώτηση τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν ο ΓΓ των ΗΕ συγκαλέσει μια τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ενόσω συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε πει με ποιο τρόπο αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ. Περιμένουμε από τον ΓΓ. Αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμο να κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις και να τις απαντάμε».

Τέλος, ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε «να είστε βέβαιοι ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση μετέρχεται και αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει».