Αβέρωφ: Παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την πρόθεσή της να διενεργήσει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο οικόπεδο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας ακόμη μια φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δήλωσή του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου.

Συνεχίζοντας είπε:

«Την ίδια στιγμή, ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταγράφουμε το οριακό των συνθηκών για το κυπριακό και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού. Και ήταν και παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατόν, να καρποφορήσουν οι προσπάθειες και οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη του διαλόγου, με ξεκαθαρισμένη τη βάση λύσης του κυπριακού, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και με βάση τις έξι παραμέτρους του ΓΓ του κ. Γκουτέρες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από το διάλογο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Και πρέπει να φεύγει από τη Λευκωσία και μιλώ από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, η ξεκάθαρή μας θέση.

Την ώρα που ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναβεβαιώσει τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο και τα ψηφίσματα για το κυπριακό που μιλούν στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αυτό πρέπει να βγαίνει και από την ολότητα των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου διαφορετικά η αξιοπιστία μας στο εξωτερικό και στο διεθνή παράγοντα θα πληγεί ανεπανόρθωτα».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτή υπό τις παρούσες συνθήκες η επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι: «νομίζω πράγματα που έχουμε αναλύσει και επανατοποθετηθεί, η περαιτέρω συζήτηση δεν ωφελεί».