Παπαδάκης: Τι απαντά η ΕΕ σε ερώτημά του για την αυξημένη ροή μεταναστών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές τις οποίες στηρίζει παρέχοντας συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη, ενισχύοντας την χρηματοδότηση και κινητοποιώντας πλήρως τους μηχανισμούς της Ε.Ε.

Αυτή είναι η ουσία της απάντησης που εξ ονόματος της Ε.Ε. έδωσε σε ερώτημα του Δημήτρη Παπαδάκη ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η ερώτηση του ευρωβουλευτή Παπαδάκη ενημέρωνε για την αυξημένη ροή παράτυπων μεταναστών, από την Τουρκία μέσω Κατεχομένων προς τα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούσε ενημέρωση για τις δράσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί για τον τερματισμό του φαινομένου, η Ε.Ε.

Ολόκληρη η απάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου έχει ως εξής:

Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019, η ΕΕ επανέλαβε το αίτημά της προς την Τουρκία να ενεργήσει με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης, η Επιτροπή, συνεκτιμώντας την αύξηση του αριθμού των μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία, βρίσκεται σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές και τις στηρίζει παρέχοντας συμβουλές και εμπειρογνωμοσύνη, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση της ΕΕ και κινητοποιώντας πλήρως τους οργανισμούς της ΕΕ.

Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα ως προς τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και τη διάσωση ζωών στο Αιγαίο. Αμφότερες οι πλευρές διατηρούν τη δέσμευσή τους ως προς την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ορίζει σαφώς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης νέων οδών.

Η Επιτροπή καλεί τακτικά την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και ως προς όλα τα κράτη μέλη τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Η εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί ένα από τα κριτήρια αναφοράς στο πλαίσιο του διαλόγου για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.