Ο Πρόεδρος “χρυσώνει το χάπι” των εκποιήσεων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατανοεί και εκτιμά θετικά την προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, πλην όμως εκφράζει την ανησυχία του ότι ο Πρόεδρος απλά προσπαθεί να “χρυσώνει το χάπι” και δεν τολμά να προχωρήσει στις απαραίτητες ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να γίνει πιο λειτουργικό, στοχευμένο, ανθρώπινο και δίκαιο και να μην οδηγήσει τους μικροφειλέτες, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την οικονομία στη πτώχευση.

Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για παράδειγμα, γιατί το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν μπορεί να μετατραπεί σε νομοσχέδια. Θεωρούμε νεοφανή και επισφαλή την ιδέα να μετατραπεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας σε απόφαση της ολομέλειας της Βουλής η οποία θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο, για να είχε λέει την ισχύ νόμου. Με αυτό το τρόπο οι αναξιόπιστες πλέον πολιτικές δηλώσεις μετατρέπονται σε νομικό κείμενο, αλλά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ένα γενικό πλαίσιο αρχών μπορεί να αποτελεί δίκτυ ασφάλειας για την πρώτη κατοικία, την μικρή επιχείρηση και τις ευάλωτες ομάδες.

Οι γενικότητες και οι διακηρύξεις είτε λέγονται από το μπαλκόνι είτε γράφονται σε συμφωνίες δεν βοηθούν σε αυτή την περίπτωση. Η δικαιολογία της απουσίας επαρκούς χρόνου δεν είναι βάσιμη. Υπήρχε όλος ο χρόνος για να έρθουν στη Βουλή για ψήφιση όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα. Υπάρχει και σήμερα αυτός ο χρόνος αν ζητηθεί από την Τρόικα μία μικρή χρονική παράταση. Γιατί απορρίπτεται αυτή η ιδέα από τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς του;

Είναι ολοφάνερο ότι η προσπάθεια είναι να δοθεί στις τράπεζες το εργαλείο για να αρχίσουν τις εκποιήσεις αμέσως ώστε να αναγκάσουν τους μικρούς και ευάλωτους οφειλέτες να υποστούν βαρείς όρους αναδιάρθρωσης των δανείων τους. Ήδη το Κίνημα δέχεται σωρεία καταγγελιών ότι οι τράπεζες αρνούνται με αδικαιολόγητα προσχήματα να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων περιμένοντας την ισχύ του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας ο οποίος θα μετατραπεί σε νόμο, η απόφαση αυτή βρίσκει σύμφωνο το Κίνημα, όμως δυστυχώς τα λάθη και τα κενά παραμένουν με τις ανάλογες συνέπειες στην οικονομία και κατά επέκταση στους πολίτες. Πρέπει ο νόμος για το κώδικα να επιτρέπει και τις αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να μετατρέπεται η ορθολογιστική αναδιάρθρωση των δανείων σε βασική υποχρέωση για τις τράπεζες.

Το Κίνημα θεωρεί ότι οι αυθαιρεσίες των τραπεζών πρέπει να τερματιστούν αμέσως. Αντιμετωπίζει θετικά τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται που περιορίζουν την τοκογλυφική δραστηριότητα και αυθαιρεσία των τραπεζών αλλά θεωρεί ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα πρέπει με κάποιο τρόπο να έχουν και αναδρομική ισχύ.

Για ακόμα μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές αφού δεν λαμβάνεται υπόψη η άσχημη οικονομική κατάσταση η οποία έχουν φέρει οι τράπεζες τους δανειολήπτες και την οικονομία του τόπου. Με ανησυχία διαπιστώνεται ότι οι αποφάσεις που προωθούνται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ριζικής αλλαγής του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων αναμένει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και την γραπτή ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να τοποθετηθεί τελεσίδικα επί του θέματος. Εκ πρώτης όψεως πάντως, το “χρυσωμένο χάπι” δεν μας ικανοποιεί.