Η Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροπολογίες ή εξαγγελίες μέτρων άνευ περιεχομένου

Η κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να ετοιμάσει νέο Νομοσχέδιο για τις Εκποιήσεις αποτελεί παραδοχή της Κυβέρνησης ότι το Νομοσχέδιο αφήνει απροστάτευτες τόσο τις οικογένειες όσο και τις μικρομεσαίες επιχείρησες. Ως Συμμαχία Πολιτών θα αναμένουμε ασφαλώς να δούμε το τελειωτικό κείμενο για να τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα και εμπεριστατωμένα.

Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροπολογίες ή εξαγγελίες μέτρων άνευ περιεχομένου που θα δώσουν το άλλοθι σε κάποια κόμματα να το υπερψηφίσουν. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε διακοσμητικές τροπολογίες και τεχνάσματα που τελικά θα οδηγήσουν σε απώλεια της πρώτης κατοικίας ή σε τελειωτικό στραγγαλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανένα Νομοσχέδιο που θα καταργεί το Κράτος Δικαίου, το Κοινωνικό Κράτος και τα Συνταγματικά Δικαιώματα των Πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει σειρά Τροπολογιών τις οποίες αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη.

Ως Συμμαχία Πολιτών επαναλαμβάνουμε ότι πέραν των σοβαρότατων τροποποιήσεων που πρέπει να επέλθουν στον Νόμο, επιβάλλεται να ληφθούν οι πιο κάτω Νομοθετικές πρωτοβουλίες:

• Να καταστούν παράνομες, αναδρομικά ,οι χρεώσεις τόκων υπερημερίας και οι άλλες υπερχρεώσεις των Τραπεζών.

• Να καταστεί η οδηγία για διαβούλευση της Κεντρικής Τράπεζας δεσμευτική, ώστε η μη τήρηση της να αποτελεί κώλυμα λήψης δικαστικών μέτρων ή μέτρων εκποίησης από τις Τράπεζες.

• Να υιοθετηθεί δεσμευτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης μεταξύ Τραπεζών και δανειοληπτών με την μεσολάβηση τρίτου ειδικού και ανεξάρτητου ο οποίος θα υποβάλλει δεσμευτική εισήγηση αναδιάρθρωσης προς τα μέρη. Η πρόταση αναδιάρθρωσης να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμήκυνση του δανείου, μείωση της δόσης και του επιτοκίου, σε πλαίσια που θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής.