Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών για τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία

Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δημ.Κούρκουλα για τις τελευταίες εξελίξεις στις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας καθώς και τις δυνατότητες εξεύρεσης νέων αγορών.

Στη σύσκεψη με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπερεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.

Εν τω μεταξύ οι παραγωγοί και οι αγροτικοί φορείς αναμένουν μέτρα στήριξης από την ΕΕ, που όπως ανακοίνωσε θα διαθέσει 125 εκατ. ευρώ ως αποζημιώσεις για οπωροκηπευτικά προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, και πακέτο έως 30 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς.

Αναλυτικά τα μέτρα για τους παραγωγούς ροδάκινων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών πρέπει να διαπραγματευτούν σκληρά για να διασφαλίσουν επιπρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ ως αποζημίωση, τονίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Όπως υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί στηρίζουν την κυβέρνηση, σε κάθε μορφής διεκδίκηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι μπορεί η σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για τα ευπαθή προϊόντα μετά το ρωσικό εμπάργκο να μην αναφέρεται στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, αλλά – όπως είπε – ενόψει του ειδικού κανονισμού, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή για τα προϊόντα αυτά, απαιτείται εγρήγορση και σκληρή διαπραγμάτευση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι η διάθεση ροδακίνων σε κοινωφελή ιδρύματα δεν λύνει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ρωσικό εμπάργκο, αναφέροντας χαρακηριστικά ότι είναι ακατόρθωτο να διατεθούν ακόμα και 700 τόνοι εντός 20ημέρου στα κοινωφελή ιδρύματα.

«Μπορεί κάποιος να μας πει τι θα γίνει με τις 10.000 τόνους αδιάθετου προϊόντος στις αποθήκες μας, αλλά και που θα πάνε ποσότητες άνω των 15.000 τόνων συνολικά που βρίσκονται ασυγκόμιστα στα δέντρα;», αναρωτήθηκε.

Ακόμα, επεσήμανε ότι όσοι δεν είναι οργανωμένοι σε ομάδες παραγωγών, – κυρίως στους νομούς Ημαθίας και Κοζάνης – δεν έχουν τη δυνατότητα διάθεσης των προιόντων τους σε κοινωφελή ιδρύματα, με αποτέλεσμα να πλήττονται ολοκληρωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωποι ροδακινοπαραγωγών από τη Βόρεια Ελλάδα κατευθύνονται στην Αθήνα, όπου αύριο πρόκειται να έχουν συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών το πρωί, του Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το μεσημέρι, και με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα.