Ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Άντρη, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Νίκο Αιμιλίου, τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον Γιώργο Σιακαλλή και υπηρεσιακούς παράγοντες μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου όπου θα προσφωνήσει την 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει αριθμό επαφών με ηγέτες κρατών και άλλους αξιωματούχους.

Κατά την παραμονή του αύριο στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί σε εκδήλωση, που διοργανώνει προς τιμή του η Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, όπου θα ανακηρυχθεί σε Προστάτη της Αδελφότητας.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη με σκοπό να προσφωνήσει τις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει επαφές με ηγέτες κρατών και άλλους αξιωματούχους.

Μεταξύ άλλων επαφών που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Στις 22 Σεπτεμβρίου θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με μέλη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπανκ Κι Μουν.

Αργότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τελέσει τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης που συνδιοργανώνουν τα Προξενεία Κύπρου και Ισραήλ, με θέμα «Jewish refugees in Cyprus en route to Israel.»

Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι.

Ακολούθως θα έχει συνάντηση με μέλη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγος του.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Την επομένη, 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με την ηγεσία της AHEPA και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ακολούθως θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το απόγευμα της 26ης θα συναντηθεί με την ηγεσία του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη για την Κύπρο, στις 27 Σεπτεμβρίου.