Ο Πρόεδρος κάλεσε σε ενότητα για την οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στην εκδήλωση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (CIPA) International Investment Awards 2014, στο Προεδρικό,  κάλεσε σε ενότητα στο θέμα της ικανοποίησης των όρων του Μνημονίου, τονίζοντας ότι η πρόκληση της επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Η έξοδος της Κύπρου από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να γίνει νωρίτερα απ` ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει επιδείξει την πλήρη δέσμευση και συμμόρφωση της με τους όρους και τις πρόνοιες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Ο Πρόεδρος κάλεσε “για άλλη μια φορά όλους τους εμπλεκόμενους να αντιληφθούν την επιτακτική ανάγκη για διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μας σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων του προγράμματος της Τρόικα”.

“Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σημερινό κρίσιμο σταυροδρόμι όχι μόνο μέσα από τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση προς το σκοπό αυτό, αλλά κυρίως αντιλαμβανόμενοι ότι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει πιο σύντομα η χώρα μας από το πρόγραμμα της Τρόικας είναι με τη συμμόρφωση μας και την εφαρμογή των σχετικών προνοιών του προγράμματος, διασφαλίζοντας παράλληλα, όπως έχουμε αποδείξει, τα συμφέροντα των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας” είπε.

“Θα ήθελα να τονίσω ότι αναμένεται ότι η έξοδος μας από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να γίνει νωρίτερα απ` ό,τι αναμενόταν αρχικά. Δεν θα πρέπει να βγούμε από αυτό το μονοπάτι” πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία αργά, αλλά σταθερά ανακάμπτει, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι ήδη πολύ πιο δυνατός από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και η σταθερότητα επιστρέφει.

«Η έμφαση τώρα δίδεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, του τομέα της υγείας και της ευημερίας, της φορολογικής πολιτικής και των συστημάτων δημόσιας οικονομικής διαχείρισης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προώθηση της ανάπτυξης μέσω, ανάμεσα σε άλλα, της προσφοράς ευνοϊκών κινήτρων για τις υφιστάμενες και νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, της ενθάρρυνσης ξένων επενδύσεων, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της δημιουργία πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει και να διευκολύνει τις προσπάθειες για ενίσχυση των επενδύσεων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Πιστεύουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προσελκύσουν ένα σημαντικό αριθμό ξένων επενδύσεων», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε νέους τομείς της οικονομίας που αναδύονται, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και καινοτομία, ενώ επεσήμανε τη διαδικασία για αδειοδότηση καζίνο σημειώνοντας ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές.

Σε σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δεκάδες συμβάσεις κατάργησης διπλής φορολογίας που υπέγραψε η Κύπρος, στο χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή και στο προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

«Οι προοπτικές για την Κύπρο παραμένουν λαμπρές. Έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τα σωστά μέτρα και ένα πιο φιλικό προς τις επενδύσεις κράτος θα πετύχουμε και θα ανοίξουμε το δρόμο για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η πρόκληση αφορά όλους μας, όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα» επεσήμανε.