Μ. Χρυσοχοϊδης – Κ. Μπακογιάννης: 1-0

Αιχμηρή απάντηση από το Υπουργείο Μεταφορών έλαβαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής, όταν διαμαρτυρήθηκαν για το άνοιγμα πλευρικών σταθμών διοδίων στη Φθιώτιδα από τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας. Αυτό που δεν υπολόγιζαν ωστόσο οι διαμαρτυρόμενοι, είναι ότι ο Υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα εντόπιζε το αδύναμο σημείο τους και θα το χρησιμοποιούσε ως “όχημα” για να αντιστρέψει την κατεύθυνση των… “πυρών”.

Ο κος Μπακογιάννης διαφωνώντας  με το άνοιγμα των πλευρικών διοδίων σε Μώλο και Θερμοπύλες δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι βεβιασμένες και πρόχειρες κινήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα κυριολεκτικά να ασφυκτιούν δύο μοναδικά πολιτιστικά μνημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, το Μνημείο του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα και ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών, είναι ανεπίτρεπτες και πραγματικά απαράδεκτες. Επιπρόσθετα αντιβαίνουν και στην κοινή λογική».

Η αναφορά στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα,  ήταν το “κόκκινο πανί” για να ακολουθήσει η απαντητική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  Στην εν λόγω ανακοίνωση εξηγείται ότι:  «Καμία “εσωτερική” μετακίνηση δεν επιβαρύνεται με διόδια. Διόδια χρεώνονται μόνον για μετακινήσεις επί του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος πρωτίστως προσφέρει ασφάλεια και εξοικονόμηση χρόνου, αγαθά δηλαδή που επίσης αποτιμώνται στην τιμή του διοδίου». Μεταξύ άλλων με ειρωνική διάθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ας φροντίσουν οι τοπικοί άρχοντες για τη συντήρηση του μνημείου του Διάκου, και των άλλων εθνικών θησαυρών που έχουν στις περιοχές τους. Δεν τα αποκλείουν τα διόδια και οι δρόμοι. Από τα χορτάρια κόβεται η προσπέλαση και τα σημαδεύει η εγκατάλειψη σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των κατοίκων».