Ο Προϋπολογισμός έχει εγκριθεί, τέλος καλό, αλλά όχι και όλα καλά

Εδώ και τέσσερις περίπου μήνες είχε κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2021 στην Ε.Ο. προς συζήτηση. Μετά από τρεις μήνες συζητήσεων, τροποποιήσεων, εισηγήσεων που υιοθετήθηκαν και άλλες που απορρίφθηκαν, έφθασε στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και για να τεθεί σε ψηφοφορία, για έγκριση ή απόρριψη.

Πόσες διαφορετικές αλλά και οξύμωρές απόψεις ακούσαμε. Το ΕΛΑΜ να διαφωνεί σε αρκετά κονδύλια που προνοούσε, να επικρίνει σε ένα σωρό ενέργειες και παραλείψεις την κυβέρνηση, αλλά στο τέλος να υποστηρίζει. Στο ίδιο μοτίβο και η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Η ΕΔΕΚ, να συμφωνεί με αρκετά άρθρα και κονδύλια του προϋπολογισμού και τελικά να καταψηφίζει. Το ΑΚΕΛ να εισηγείται τροποποιήσεις τέτοιες και με σταύρωμα κονδυλιών ώστε να το παίζει σε διπλό ταμπλό, ανάλογα με το ακροατήριο που απευθύνεται και τελικά να τον καταψηφίζει. Το ΔΗΚΟ, με την απαίτηση και γνωρίζοντας εκ των προτέρων την απάντηση της κυβέρνησης για το αν θα δώσει τους φακέλους στο ΓΕ, δήλωνε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο, αφού στις πρόνοιες του προϋπολογισμού με τη διάθεση των κονδυλιών θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το φυσικό περιβάλλον, καταστρέφοντας το λιγοστό φυσικό πλούτο της πρωτεύουσας αλλά και την εν γένει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ καμιά αναφορά και πρόνοια λάμβανε για την προστασία των δανειοληπτών και μικροεπιχειρήσεων.

Όλα τα πιο πάνω η κυβέρνηση τα γνώριζε, αφού για μήνες συζητείτο ο προϋπολογισμός.

  •  Και τι έκανε για να ξεπεράσει το πρόβλημα ώστε να εξασφαλίσει την Έγκριση; ΤΙΠΟΤΑ!

 

  •  Τι έκανε η ΕΔΕΚ αφού είχε θέσεις που θα μπορούσαν να εισακουστούν για να δώσει τη θετική της ψήφο; ΤΙΠΟΤΑ!

 

  •  Τι ενέργειες έκανε ο ΔΗΣΥ πριν την ολομέλεια ώστε να εξασφαλίσει τη ψήφο αυτών που θα καταψήφιζαν τον προϋπολογισμό; ΤΙΠΟΤΑ!

Έπρεπε, και φάνηκε εκ των γεγονότων, ότι ήθελαν να καταψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Να δημιουργήσουν στον κόσμο μια αναστάτωση. Να κινδυνολογήσουν όπως αυτοί ξέρουν και πράττουν. Να παίξουν τα πολιτικά τους παιγνίδια. Ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Η μεν ΕΔΕΚ να το παίξει ανώτερη και να παρουσιαστεί ούτε λίγο ούτε πολύ ως νέος ρυθμιστής στα πολιτικά δρώμενα. Ο ΔΗΣΥ να δείξει το μεγαλείο του «συνετού» και διαλλακτικού για το «καλό των πολιτών.

Μα αυτές τις υποτιθέμενες βελτιώσεις που άλλαξαν τη θέση της ΕΔΕΚ, δεν γνώριζε ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση; Γιατί δεν έκαναν αυτές τις διαβουλεύσεις πριν την ολομέλεια της καταψήφισης; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα ποιο είναι.

Ακριβώς για να δώσουν στα κόμματα τους μια άλλη εικόνα από την πραγματική. Τα πολιτικά τους παιγνίδια και τερτίπια, αντιλήφθηκε και το κόμμα της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που στη ψήφιση κατά τη δεύτερη ολομέλεια, έδωσε «θετική ψήφο αλλά Υπό Διαμαρτυρία». Με ό,τι αυτό εννοεί και περιλαμβάνει.

Αυτή είναι η πολιτική τους κουλτούρα. Τα μικροκομματικό συμφέρον υπεράνω όλων. Ο κάθε ένας για το δικό του σκοπό, να ταλαιπωρεί τον τόπο και τους πολίτες, φτάνει να ικανοποιεί το κομματικό τους συμφέρον. Χωρίς αρχές και Αξίες. Πρώτα το κομματικό συμφέρον και η πολιτική τους καριέρα. Οι πολίτες και ο τόπος έρχονται δεύτεροι για αυτούς.

Για τούτο, ναι μεν ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε, καλό, αλλά οι πολίτες εξακολουθούν να βιώνουν τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση τους και τις μικροεπιχειρήσεις τους να πνέουν τα λοίσθια. Και αυτό δεν είναι καλό.

Και τον τόπο να εξακολουθεί να διαφεντεύει η μικροκομματική και προσωπική ατζέντα, με αποτέλεσμα να οδεύει στη διάσταση του αφανισμού.

Λουκάς Στυλιανού

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών