Εμβόλιο κορωνοϊού: Πότε μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό

Εμβόλιο κορωνοϊού: Πότε μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης μετά τον εμβολιασμό

Ο εμβολιασμός των πολιτών από τον κορονοϊό δεν τελειώνει με την πρώτη δόση και όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο κάνουν μεγάλο λάθος.

Κατά την 1η δόση του εμβολιασμού, τα αντισώματα που αναπτύσσονται από την 1η έως την 15η ημέρα αγγίζουν το 52% ως προς την κάλυψη των εμβολιασθέντων.

Κατά τη διάρκεια της α’ δόσης υπάρχει ένα «παράθυρο» που επιτρέπει τη λοίμωξη του ατόμου που έχει εμβολιαστεί ενώ μετά τη 12η μέρα μειώνεται περισσότερο ο κίνδυνος.

Συνεπώς, «εάν ορισμένοι θεωρήσουν ότι ο εμβολιασμός τελείωσε με την πρώτη δόση του εμβολιασμού είναι λάθος», τόνισε διακεκριμένη επιστήμονας.

«Αυστηρά» και «χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις» οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την χορήγηση της 2ης δόσης, οπότε και «το ποσοστό προστασίας υπερβαίνει το 95%» όπως επισήμανε.

Λόγω αυτής της διαφοράς μεταξύ 1ης και 2ης δόσης ως προς την κάλυψη, υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να νοσήσει πριν προλάβει να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.

Η νόσηση σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο ήπια και ο εμβολιασμός πρέπει και πάλι να ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις,  το όπλο που έχουν οι ιοί για να ξεφεύγουν από την ανθρώπινη πίεση.

Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με αυτές τις μεταλλάξεις ή πιθανότατα και από άλλες τόνισε, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και έχει δημιουργηθεί δίκτυο παρακολούθησης γονιδιακών μεταβολών.