Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Ώρα ευθύνης για όλους

H μεταρρύθμιση της ΤΑ πρέπει να προχωρήσει χτες… 15 χρόνια συζητήσεων, μελετών, νομοσχεδίων κτλ είναι αρκετά. Ήδη το Κράτος ξόδεψε σε μελέτες αρκετά εκατομμύρια.

Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά τα κόστη, τη μείωση των τελών/φορολογιών, τη σοβαρή βελτίωση των υπηρεσιών και την αναβάθμιση στην εξυπηρέτηση του κόσμου και όχι τα όποια βασίλεια αν τελικά θα είναι μπλε ή κόκκινα. Οι Δήμοι θα έπρεπε να γίνουν 10… άτε 14… τώρα μιλούν για 21! Καμία σοβαρότητα πλέον.

Δυστυχώς υπάρχουν και «ανεύθυνοι» εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων (ακόμη και Κόμματα), που ενώ αρχικά το Κόμμα τους πήρε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση αυτά που ήθελαν, μετά τα ξέχασαν προφανώς… και έτσι οι υποσχέσεις τους για στήριξη των ν/σχ πήγαν περίπατο. Άλλα Κόμματα πάσχουν από πολιτικές θέσεις για την ΤΑ (ότι τους κατέβει το αναφέρουν)… μια έτσι μια γιουβέτσι!

Παράλληλα θα δημιουργηθούν οι λεγόμενοι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης με τη σύμφωνη γνώμη και της Ένωσης Δήμων Κύπρου, που ουσιαστικά αν παραμείνει η δομή διοίκησης ως έχει σήμερα, θα έχουμε διοικητικά τους Δημάρχους «τέρατα», προσπαθώντας και πάλι να εξυπηρετήσουν μικροκομματικές σκοπιμότητες (ποιος θα ελέγχει τι), αφού εκ των πραγμάτων οι πλείστοι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που θα συμμετέχουν στα 5 ΔΣ ΕΟΑ των 15 ατόμων παρακαλώ, θα ασχολούνται περισσότερα με τα καλά και κακά νερά (ΣΥΛ και ΣΑΛ) με τη διαχείριση αποβλήτων και τα πράσινα σημεία (ΟΕΔΑ) και τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες (ως νέα προσθήκη), παρά με τους νέους μεγαλύτερους Δήμους και την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον κόσμο!

Δημοψηφίσματα δεν χρειάζονται, ενταφιάζουν την προσπάθεια. Αν όμως γίνουν τελικά δημοψηφίσματα, θα πρέπει να γίνει ένα δημοψήφισμα προηγουμένως σε Παγκύπρια βάση.

Τα άλλα όλα είναι ανοησίες μη εφαρμόσιμες και ανευθυνότητες…

Είναι ευκαιρία με όλα αυτά που βλέπουμε και συμβαίνουν σχεδόν σε κάθε μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που αφορά σοβαρές αλλαγές (πχ. υγεία, παιδεία, δημόσια διοίκηση, θεσμούς, εργασιακά, τοπική αυτοδιοίκηση κτλ), ένα μεγάλο ποσοστό των σημερινών Βουλευτών να τους στείλει σπίτι τους ο κόσμος, διότι ξεκάθαρα δεν θέτουν πάνω από όλα το γενικό και δημόσιο καλό και δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος… αλλά τα πολιτικά παίγνια.

Χρίστος Τσίγκης

πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Στροβόλου

στέλεχος Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων