Ο Μποζκίρ κάλεσε ΗΠΑ,ΕΕ να μας μεταπείσουν

Τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελλάδα και τη Βρετανία ως εγγυήτριες χώρες, κάλεσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ, να κινηθούν από κοινού ώστε να επανεξετάσει η ε/κ πλευρά την απόφασή της για αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έφτασαν σε ένα σημαντικό σημείο, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις με μια απαράδεχτη απόφαση, ωστόσο αυτή η απόφαση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ανέφερε ότι το νέο επίπεδο στο οποίο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις και οι εξελίξεις στην περιοχή άλλαξαν την εικόνα στο νησί.

“Υπάρχουν εξελίξεις όπως η εξεύρεση φυσικού αερίου στο νησί, η προμήθεια νερού από την Τουρκία και η αύξηση του εθνικού εισοδήματος των Τ/κ το οποίο ενώ στο παρελθόν ήταν στο ένα δέκατο σε σχέση με εκείνο των Ε/κ σήμερα έφτασε σχεδόν στο ένα δεύτερο. Εμείς περιμένουμε να υπάρξει λύση στο νησί το συντομότερο. Γι αυτό η κάθε πλευρά είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τα καθήκοντά που της αναλογούν. Εδώ έχει καθήκοντα και η Βρετανία και η Ελλάδα ως εγγυήτριες χώρες. Πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να αποτρέψουν την ακατανόητη στάση της ε/κ πλευράς. Η απόφαση της ε/κ πλευράς για μένα δεν ήταν έκπληξη που συνέπεσε με την ημέρα που εκδόθηκε η έκθεση προόδου της ΕΕ για την Τουρκία”, είπε ο κ. Μποζκίρ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας απέναντι στην απόφαση της ε/κ πλευράς για αναστολή των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η Τουρκία δηλώνει πάντοτε ότι όλες οι φυσικές πηγές του νησιού ανήκουν και στις δύο πλευρές. Είπε ότι έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. “Δεν αποδεχτήκαμε ποτέ τα στοιχεία της λύσης του Κυπριακού να χρησιμοποιηθούν στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας”, είπε.

Ο κ. Μπόσκιρ είπε ακόμη ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να έχουν καμιά προσδοκία για υποχωρήσεις της Τουρκίας στο θέμα του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου και των Βαρωσίων με αντάλλαγμα το άνοιγμα κεφαλαίου της ΕΕ. “Ισως γι αυτό τον λόγο να έχουν μπλοκαριστεί τα 17 κεφάλαια. Όπως δεν έχουμε κάνει μια τέτοια διασύνδεση μέχρι τώρα, ούτε και από δω και τώρα θα κάνουμε”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων θα ακυρωθεί και θα αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις εντός στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που έχει ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Σε ερώτηση ποια είναι η προσδοκία της Τουρκίας από την ΕΕ για την απόφαση της ε/κ πλευράς, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “ο μηχανισμός απόφασης της ΕΕ βασίζεται στην ομοφωνία γι αυτό και οι προτάσεις της ΕΕ υπό την παρούσα κατάσταση θα είναι η πρόταση της νοτίου Κύπρου”.

“Δεν βρήκαμε σωστό η ΕΕ να φορά την φανέλα της ε/κ πλευράς στον αγώνα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γι αυτό η Τουρκία αναζητά λύση στην πλατφόρμα του ΟΗΕ. Ο κ. Μποζκίρ είπε ότι στην περίπτωση που θα είναι αμερόληπτη, η πρόταση της ΕΕ θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία. “Ωστόσο, επειδή με τις σημερινές συνθήκες δεν φαίνεται δυνατόν να βγει μια απόφαση από όλη την Ευρώπη, ευχόμαστε οι χώρες κράτη να κινηθούν εκτός των πλαισίων της ΕΕ για να συμβάλουν στη λύση αυτού του προβλήματος”.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Λακατάμιαλι δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να επαναθεωρήσει την απόφασή της.

“Αν αποδεχόμαστε ότι το στάτους κβο στην Κύπρο είναι απαράδεκτο αυτό περνάει μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Και οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο τραπέζι“, είπε ο Λακατάμιαλι.