Βουλή των Ελλήνων – μεσάνυχτα η ψηφοφορία

Συνεχίστηκαν για 3η μέρα οι τοποθετήσεις βουλευτών και Υπουργών επί της πρότασης της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως προνοεί ο  κανονισμός, τελευταίος θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός της χώρας, που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προβεί και σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όσον αφορά το υπόλοιπο της θητείας της κυβέρνησης, είτε αυτή η θητεία λήξει τον επόμενο Μάρτιο εφόσον δεν εκλεγεί από αυτήν τη Βουή νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε τον Ιούνιο του 2016 με την ημερολογιακή συμπλήρωσης της συνταγματικής διάρκειας μιας κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς προτίθεται στην ομιλία του να ανακοινώσει μια σειρά φοροελαφρύνσεων που, όπως είπε  παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, «ναι μεν δεν έχουν την αποδοχή της τρόικας, αλλά δεν έχουν και την απόρριψή της».

Επίσης, ο κ. Σαμαράς θεωρείται βέβαιο ότι θα καταφερθεί, και μάλιστα «με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα», όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του στενού του κύκλου, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά στον πρόεδρό του.

Ο κ. Τσίπρας, εκπροσωπώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μιλήσει πριν από τον Πρωθυπουργό, αλλά δεν έχει το δικαίωμα, εκ του κανονισμού της Βουλής, να παρέμβει όταν θα ολοκληρωθεί και η δευτερολογία του κ. Σαμαρά.

Συνεργάτης του κ. Τσίπρα, είπε  ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει ως «ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος» και ότι θα αποφύγει τη σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Σαμαρά «εκτός εάν προκληθεί».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του, θα αναπτύξει εκτενώς «όλες τις κοστολογημένες προτάσεις που κάνει το κόμμα του για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Θα επαναλάβει ότι «το βράδυ της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και δεσμεύσεις θα είναι κιόλας παρελθόν», και θα αναφερθεί στη δέσμευση του κόμματός του ότι «από την επόμενη κιόλας μέρα», θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της Ελλάδος «για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους της».

Η συζήτηση ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση χρειάζεται τουλάχιστον 121 ψήφους για να τύχει της εμπιστοσύνης του Σώματος.