Μίλησε ο Herman Van Rompuy

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ζητά σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα εντός όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης.

Για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου ο κ. Rompuy, τονίζει πως «αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα των κρατών μελών της ΕΕ τους δίνει το δικαίωμα να καταλήγουν σε διμερείς συμφωνίες και να προχωρούν σε έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων όπως αυτό πηγάζει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τονίζει πως «είναι σημαντικό όπως όλα τα μέρη σεβαστούν την κυριαρχία των άλλων και να επιδείξουν διάθεση για επίλυση διαφορών με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επίσης ο  ο Ευρωπαίος ηγέτης αναφέρει πως αναμένει από την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Όλα τα μέρη, καταλήγει ο κ. Herman Van Rompuy, θα πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσουν ένα θετικό κλίμα προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες που στοχεύουν σε επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.