Ο Μπαν Κι Μουν απέφυγε αναφορά στο Κυπριακό στην ετήσια έκθεση του

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, στην ετήσια έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση του Κυπριακού, παρά την αναβάθμιση της λύσης του κυπριακού σε «στρατηγική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Εθνη και τη διεθνή κοινότητα».

Η σχεδόν 80σέλιδη έκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, εστιάζεται στα κεφάλαια για τη διατήρηση της ειρήνης στις κρίσεις της Ουκρανίας, στη Γάζα, τη Συρία και στις πολλαπλές κρίσης της Αφρικανικής ηπείρου. Παράλληλα αφιερώνει πολύ χώρο στους στόχους της χιλιετίας και στην κλιματική αλλαγή.

Πάντως, το κυπριακό ενεγράφη και φέτος από την κυπριακή κυβέρνηση στην ατζέντα της 69ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου, στις 5 μμ τοπική ώρα.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα εργασίας στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.