Μια γυναίκα και ένας πυροσβέστης νεκροί από φωτιά στο Π. Φάληρο

Σε μία τριώροφη πολυκατοικία που τυλίχτηκε στις φλόγες, στο Παλαιό Φάληρο επί της οδού Ιπποκράτους 4, ένας 35χρονος πυροσβέστης και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις.

Μεταφέρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε νοσοκομεία και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να τους κρατήσουν στη ζωή, οι δύο άτυχοι άνθρωποι κατέληξαν.

Ο 35χρονος αρχιπυροσβέστης, παρά τους πυκνούς μαύρους καπνούς που είχαν τυλίξει το κτίριο, επιχείρησε να φθάσει στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας όπου η γυναίκα είχε καταφύγει καλώντας σε βοήθεια.

Και οι δύο όμως, εξαιτίας των αναθυμιάσεων, έχασαν τις αισθήσεις τους και άλλοι πυροσβέστες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να τους απεγκλωβίσουν.

Ο νεαρός πυροσβέστης μεταφέρθηκε με «σχεδόν μηδενικό σφιγμό» στο 251 Νοσοκομείο της Αεροπορίας, όπου οι γιατροί κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον σώσουν.

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε την ίδια ώρα στο Λαϊκό η γυναίκα, η οποία δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί από το κτίριο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά. Λίγη αργότερα, κατέληξε και η ίδια, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 9 το βράδυ της Παρασκευής, στο ισόγειο της πολυκατοικίας, όπου στεγαζόταν κατάστημα με υδραυλικά είδη, στην οδό Ιπποκράτους 4.

Αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς – τα αίτια που την προκάλεσαν δεν έχουν διευκρινιστεί – ακούστηκαν εκρήξεις και πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου και όχι μόνο.

Στο κατάστημα όπως έγινε γνωστό υπήρχαν ποσότητες ασετιλίνης, πλαστικών και άλλων εύφλεκτων υλών με αποτέλεσμα οι αναθυμιάσεις να καλύψουν τον ουρανό μεγάλου μέρους της Αττικής. Η πυρκαγιά, σε λίγα μόλις λεπτά, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το κτίριο.

Στην περιοχή έφθασαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς και ασθενοφόρα. Όταν ξέσπασε η φωτιά και άρχισαν να εκδηλώνονται οι εκρήξεις, όσοι ένοικοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα σπίτια τους, βγήκαν αμέσως έξω. Μία γυναίκα λιποθύμησε στο δρόμο από τους καπνούς και διακομίσθηκε κι αυτή στο νοσοκομείο. Μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, οι άνδρες της Πυροσβεστικής είχαν καταφέρει να περιορίσουν την πυρκαγιά και ερευνούσαν τα διαμερίσματα για να διαπιστώσουν αν υπήρχε κάποιος άνθρωπος που είχε εγκλωβιστεί.