Ο Δ. Συλλούρης απαντά στη δήλωση Περδίκη για την έκθεση της επιτροπής θεσμών

Ο Πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης με γραπτή δήλωση του απαντά στο γγ του κινήματος των Οικολόγων, Βουλευτή Γιώργο Περδίκη:

“Συνεχίστηκε και σήμερα η προσπάθεια για παραπλάνηση των πολιτών και για υπόσκαψη και απαξίωση της έρευνας της Επιτροπής Θεσμών για την οικονομία, με παρέμβαση του Βουλευτή κυρίου Γιώργου Περδίκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος Γιώργος Περδίκης με διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις επιχειρεί να τραυματίσει το έργο της Επιτροπής Θεσμών, στην οποία μάλιστα δεν είναι μέλος και δε συμμετέχει στις εργασίες της.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είμαι υποχρεωμένος να υπεραμυνθώ του έργου της Επιτροπής και των συναδέλφων μου βουλευτών από όλα τα κόμματα και να ξεκαθαρίσω:

1. Το κείμενο που έχει διαρρεύσει είναι το προσχέδιο του πορίσματος και όχι η Τελική Έκθεση. Η Επιτροπή θεωρεί αυτονόητο ότι η συμπερίληψη ονομάτων και άλλων δεδομένων στο τελικό κείμενο της έκθεσής της θα γίνει, στα πλαίσια των προνοιών του Συντάγματος, της κείμενης νομοθεσίας, του κανονισμού της Βουλής και της κοινοβουλευτικής πρακτικής.

2. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών σέβομαι και εκτιμώ τις απόψεις όλων των συναδέλφων μελών της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η θέση μου είναι, ότι δεν ήταν δεοντολογικά σωστό να προχωρήσω αυθαίρετα χωρίς την έγκριση της Επιτροπής, στη συμπερίληψη στο προσχέδιο του πορίσματος, των όποιων ονομάτων κατέχει η Επιτροπή. Ο στόχος της έρευνας της Επιτροπής ήταν να βοηθήσει στην τιμωρία των υπευθύνων και όχι απλώς να τους εκθέσεις. Η Επιτροπή επιφυλάσσεται να αποφασίσει η ίδια αν θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ονομάτων στο τελικό κείμενο της Έκθεσης της.

3. Ως Επιτροπή Θεσμών θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους νόμους και τους κανονισμούς και δεν πρόκειται με τις ενέργειες μας να δώσουμε την ευκαιρία σε κανένα είτε να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, είτε να παρεμποδίσει τις περαιτέρω έρευνες, είτε να αποφύγει την τιμωρία.

4. Αν ο κύριος Περδίκης θεωρεί ότι η δική μας πρακτική αποτελεί συγκάλυψη, τότε ας αναλάβει ο ίδιος με δική του ευθύνη να δημοσιοποιήσει στοιχεία και ονόματα. Ως βουλευτής Κοινοβουλευτικού Κόμματος έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που κατέχει η Βουλή των Αντιπροσώπων και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Η Επιτροπή Θεσμών και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος της, θα μείνουμε μακριά από ενέργειες λαϊκισμού και εντυπωσιασμού και με επιμονή θα συνεχίσουμε υπεύθυνα να εργαζόμαστε σκληρά να αξιοποιηθούν τα σημαντικά στοιχεία και ευρήματα της έρευνας μας, με στόχο την τιμωρία όσων ευθύνονται για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.