ΔΗΣΥ: Το ανώτατο επικύρωσε το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών

Επικυρώθηκε σήμερα από το  Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ η  απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για τους έξι υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ, που είναι οι Ελένη Θεοχάρους, Χρήστος Στυλιανίδης, Δημήτρης Συλλούρης, Ρένα Χόπλαρου, Λευτέρης Χριστοφόρου και Σταύρος Ζένιος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ακολούθως παρουσίασε με αλφαβητική σειρά τους υποψηφίους αρχίζοντας από την αριστίνδην επιλογή του Σταύρου Ζένιου

q2

Είπε ότι πρόκειται για ένα καταξιωμένο τεχνοκράτη στον τομέα της οικονομίας, «με διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, που τόσο έντονα προωθεί την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και εκσυγχρονισμός στην πολιτική».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «με την επιλογή του Σταύρου στέλνουμε το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο ΔΗΣΥ είναι ανοικτός στη συμμετοχή καταξιωμένων προσωπικοτήτων, με ευρεία προσφορά γιατί η δημόσια ζωή έχει ανάγκη από τέτοια άτομα».

Μιλώντας για την Ελένη Θεοχάρους είπε ότι είναι «η πολιτικός που επάξια αντιπροσώπευσε και προασπίστηκε την Κύπρο, την ευρωπαϊκή μας θέση και την εθνική μας υπόθεση στο ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια, τη γιατρό του κόσμου, την ποιητή, τον άνθρωπο Ελένη Θεοχάρους»

q3

Η οποία, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «με την τόλμη, τη δράση και το θάρρος της, προασπίζεται τα δικαιώματα των συνανθρώπων της με τόση αποτελεσματικότητα στην πατρίδα μας, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Πολιτικό «με βαθιά γνώση και μεγάλη αναγνώριση στην Ευρώπη» χαρακτήρισε τον Χρήστο Στυλιανίδη, λέγοντας ότι «έθεσε την αξία της εκπροσώπησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από την ήδη μεγάλη κρισιμότητα του κυβερνητικού αξιώματος που σήμερα κατέχει».

q5

Πρόσθεσε ότι «ο Χρήστος Στυλιανίδης, ο εκσυγχρονιστής πολιτικός, το γεγονός ότι δίνει τη μάχη των Ευρωεκλογών υπογραμμίζει τα μηνύματα που αυτές μπορούν να στείλουν».

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «στο ραντεβού του αύριο, το ραντεβού της ευθύνης, θέλω να καλωσορίσω τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη» ο οποίος «ως συνεργαζόμενος αυτή τη φορά, επιστρέφει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που πολιτικά ανδρώθηκε».

q8

Ανέφερε πως «η συνεργασία του ΕΥΡΩΚΟ μαζί μας δείχνει στην πράξη το πόσο πρέπει να παραμερίζουμε τις διαφορές μας μπροστά στο εθνικό καλό και με πραγματισμό ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ στηρίζουμε την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και με πραγματισμό, θα δώσουμε μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών».

Για την υποψηφιότητα της Ρένας Χόπλαρου και τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «είναι η απόδειξη του πόσο πιστεύουμε στην κοινωνικοποίηση των κομμάτων και όχι την κομματικοποίηση της κοινωνίας και του πόσο θέλουμε τους ενεργούς πολίτες συμμέτοχους στην πολιτική διεργασία, αντί περιφερειακούς επικριτές».

q7

«Ρένα, χαιρόμαστε ειλικρινά που θα βαδίσουμε μαζί τους επόμενους μήνες. Στο πρόσωπο σου βλέπουμε τους ανθρώπους που σκέφτονται εκτός πλαισίου, με όρους της κοινωνίας και όχι με κομματικούς υπολογισμούς», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Λευτέρη Χριστοφόρου είπε ότι είναι «ο αεικίνητος βουλευτής της Αμμοχώστου που δεν σταμάτησε στιγμή όλα αυτά τα χρόνια να βρίσκεται δίπλα στους συμπολίτες του απ’ άκρη σ’ άκρη της Κύπρου, να προστατεύει όσους έχουν ανάγκη, να συνδέει αυτό το κόμμα με τη μάζα των πολιτών, να είναι ο γνήσιος εκφραστής του μέσου Κύπριου πολίτη».

q6

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές.

Ο Σταύρος Ζένιος δήλωσε ότι «το πολιτικό σύστημα της χώρας μας χρειάζεται ανανέωση εκσυγχρονισμό και διαφάνεια, χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό ήθος και ύφος πολιτικού λόγου που να λύνει τα προβλήματα του πολίτη αντί να περιορίζεται στην διεκδίκηση της εξουσίας, που να παράγει πολυεπίπεδο πολιτικό λόγο αντί να εξαντλείται στους κομματικούς τακτικισμούς», που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.

Η Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι «συνεχίζουμε τη μάχη για μια καλύτερη δημοκρατία στην ΕΕ, στη χώρα μας, στην παράταξή μας και κυρίως μέσα στον ίδιο τον εαυτό μας αλλά και για την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος μέσα από θεσμικές αλλαγές» με το ΔΗΣΥ και το ΕΛΚ να θεωρούν «ως χρέος τους να ορθοποδήσει η Κύπρος» στο έναν δρόμο που υπάρχει, αυτόν της σκληρής και σωστής εργασίας.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι «οι επόμενες Ευρωεκλογές δεν είναι απλώς μια άλλη μάχη για μια καλύτερη Ευρώπη, δεν είναι απλώς μια μάχη για μια πιο αποτελεσματική παρουσία της Κύπρου στην Ευρώπη, ούτε μια μάχη απλώς για μια πιο σημαντική αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων» αλλά σήμερα «διακυβεύεται η νέα αρχή για τον τόπο μας γιατί μετά την αποφυγή της χρεοκοπίας, πρέπει να περπατήσουμε κιόλας».

Ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η υποψηφιότητά του «είναι συνέχεια της συνεργασίας στις Προεδρικές Εκλογές, συνέχεια της προσπάθειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, συνέχεια της προσπάθειας όλων μας για αντιμετώπιση του λαϊκισμού και η υποψηφιότητά μου υπηρετεί την προσπάθεια αξιοποίησης όλων των απόψεων και προσεγγίσεων και μιας οριζόντιας συνεργασίας».

Η Ρένα Χόπλαρου είπε ότι «βρίσκομαι εδώ γιατί εκπροσωπώ σαφείς ευρωπαϊκές θέσεις, όχι υποχρεωτικά ταυτισμένες με το κόμμα του ΔΗΣΥ» ενώ με πολλούς από εσάς δώσαμε από κοινού πολλές πολιτικές μάχες για την Ευρώπη για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική της Κύπρου για την ισότιμη συμμετοχή της στον πυρήνα των ευρωπαϊκών αποφάσεων και την αδιαμφισβήτητη απαλλαγή της από τριτοκοσμικούς πειραματισμούς».

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι «ο ΔΗΣΥ συμπληρώνει σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες και οφείλουμε όλοι εμείς να αισθανόμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, για τις μικρές και μεγάλες μάχες που δώσαμε, για τις αρχές, τις αξίες μας, την ιδρυτική μας διακήρυξη την οποία ουσιαστικά υπηρετούμε με εκείνες τις σύγχρονες ιδέες που από τότε καθόριζαν και προσδιόριζαν τον ρόλο και την αποστολή μας προς την Ευρώπη».

Η συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ άρχισε με αναφορές στον Ευρωπαϊστή τέως Υπουργό Άμυνας Τάσο Μητσόπουλο, στο πόσο γρήγορα και αδόκητα έφυγε, στο μεγάλο κενό που άφησε αλλά και στη βαριά κληρονομιά τόσο στην παράταξή του ΔΗΣΥ όσο και στην πολιτική και κοινωνική ζωή ευρύτερα. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του.