Ο Γάλλος Πρέσβης προανήγγειλε επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Κύπρο

Ο Γάλλος Πρέσβης Jean-Luc Florent  χαρακτηρίζει εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο ενώ αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου η πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε συνέντευξη του ο κ. Florent, τόνισε ότι υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ακολουθεί μια σταθερή γραμμή στο πρόβλημα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει τεχνητή πίεση στην παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποτυχία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο κόσμος, και στις δύο κοινότητες προσανατολίζεται προς τη λύση, προσθέτοντας ότι ίσως αυτή η προσπάθεια μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία ενώ ο κίνδυνος της μη λύσης θα ήταν διχοτόμηση.

Το Παρίσι, εκτιμά δεόντως την πολύ στενή συνεργασία και διευκολύνσεις που προσφέρει η Κύπρος σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Σε ότ,ι αφορά τον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει ως σημαντική εξέλιξη τη συμμετοχή της ΤΟΤΑΛ στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτός ο τομέας θα μπορούσε να υποβοηθήσει τη συνεργασία με γειτονικές χώρες και ενδεχομένως και τη λύση του Κυπριακού.

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι είναι πολύ σημαντικές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τόσο στη χώρα του όσο και στην Κύπρο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρχει μεγάλη αποχή.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης.

Ερ. Ποια η σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών;
Απ. Να σημειώσω πρώτα ότι 950 περίπου Γάλλοι υπήκοοι που διαμένουν στην Κύπρο έχουν το δικαίωμα ψήφου.
Θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές, δεδομένου ότι θα αναδείξουν την πρώτη Ευρωβουλή που θα αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Επιπλέον σε πολιτικό επίπεδο, για πρώτη φορά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να λάβουν υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΕΚ. Υπενθυμίζω ότι δύο μέρες μετά τις εκλογές, οι αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα, και αυτό θα γίνει για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα υπάρξει μεγάλη αποχή. Στη Γαλλία, εκτιμώ ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για εθνικές παρά για ευρωπαϊκές εκλογές, επιπλέον υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι με την ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει η αποχή οφείλεται σε δύο λόγους: την απόφαση του Γιούρογκρουπ και την εντύπωση ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίστηκε με αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της και επίσης κάποια απογοήτευση, αντίδραση στα πολιτικά κόμματα του τόπου.

Ερ. Πώς αξιολογείτε τις διμερείς σχέσεις;

Απ. Εξαιρετικές, παραδοσιακά, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας. Βλέπουμε περισσότερες επαφές σε πολιτικό επίπεδο και ελπίζω ότι ο Πρόεδρος Ολάντ θα επισκεφθεί την Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου, η πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην ΚΔ.
Υπάρχει επίσης πολύ καλή συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Στο διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, σημειώνω ότι οι θέσεις της Λευκωσίας και του Παρισιού είναι, ως επί το πλείστον, σχεδόν ταυτόσημες. Σε ευρωπαϊκά θέματα, που εγείρονται, πολιτικά ή τεχνικά, Γαλλία και Κύπρος ακολουθούμε σχεδόν πάντοτε την ίδια γραμμή, πχ το θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας, που ήταν μια κοινή πρωτοβουλία πάνω στην οποία συνεχίζονται οι συζητήσεις εντός της ΕΕ.
Διατηρούμε παράλληλα μια πολύ καλή σχέση στα ΗΕ, σε πολλά θέματα ακολουθούμε την ίδια γραμμή, πχ το Μεσανατολικό, τη Συρία, την Ουκρανία, τουλάχιστον με την παρούσα κυβέρνηση.
Η ΚΔ προσφέρει πολιτική υποστήριξη στη Γαλλία σε σχέση με την αποστολή μας στο Μάλι και στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (ΔΚΑ).

Ερ. Στο στρατιωτικό πεδίο, ποια η συνεργασία με τη Λευκωσία;
Απ. Όπως ανέφερα υπάρχει υποστήριξη σε πολιτικό επίπεδο, η Κύπρος δώρησε όπλα στην αποστολή για το Μάλι και έχει στείλει ένα αξιωματικό στο κεντρικό επιτελείο της ΕΕ για τη ΔΚΑ, που εδρεύει στην Ελλάδα. Εκτιμούμε αυτή τη συνεργασία.

Ερ. Τι διευκολύνσεις προσφέρει η Κύπρος σε αυτό τον τομέα;
Απ. Εδώ και χρόνια Γαλλία και Κύπρος έχουν πολύ στενή στρατιωτική και αμυντική συνεργασία, που μπορεί να ενισχυθεί. Η Κύπρος διαθέτει στρατιωτικό υλικό από τη Γαλλία και ο Ντε Γκολ ήταν ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που έστειλε στρατιωτικό υλικό στην Κύπρο.
Εκτιμούμε όλες τις διευκολύνσεις που προσφέρει η Κύπρος στο γαλλικό ναυτικό και αεροπορία, αριθμός πλοίων που σταθμεύουν στη Λεμεσό και τη Λάρνακα ενώ αεροσκάφη χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση στην Πάφο. Επιπλέον Γάλλοι στρατιώτες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν ή το Μάλι στάθμευαν στην Κύπρο για 2-3 μέρες.
Στα μέσα Ιουνίου, το πλοίο L’ Adroit θα βρίσκεται στη Λάρνακα για κάποιες μέρες και θα πραγματοποιηθούν κοινές ναυτικές ασκήσεις.
Στο επίπεδο της ΕΕ εργαζόμαστε στενά σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ερ. Η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, ωστόσο δεν παρουσιάζεται στο προσκήνιο σε σχέση με τις διεργασίες για το Κυπριακό. Θεωρείτε ότι έχει παραμεριστεί;
Απ. Η Γαλλία πάντοτε υιοθετούσε θέση με βάση το διεθνές δίκαιο και αυτό δεν έχει αλλάξει. Πάντοτε στηρίζουμε την Κύπρο όταν πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη ή συζητείται η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ή ψηφίσματα για το Κυπριακό. Οι Κύπριοι εκτιμούν πολύ αυτή τη στάση.
Δεν νιώθουμε ότι είμαστε εκτός, ενεργούμε μόνο με περισσότερη διακριτικότητα. Έχουμε πολλές επαφές για το Κυπριακό, παρακολουθούμε τη διαπραγματευτική διαδικασία, το Παρίσι έχει προσφέρει τη βοήθειά του αλλά εναπόκειται στα μέρη στην Κύπρο να ζητήσουν συγκεκριμένες ενέργειες από τη Γαλλία, που θα στηρίξουν την προσπάθεια για λύση.
Κατανοούμε τις δυσκολίες της διαδικασίας και γι` αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Γαλλία προσπαθεί να υποβοηθήσει όσο το δυνατό καλύτερα προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν είμαστε εκτός, δεν είμαστε στην εμπροσθοφυλακή αλλά έχουμε ανάμειξη ως χώρα μέλος της ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν γιατί η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Το Κυπριακό είναι και ευρωπαϊκό θέμα, εξ ου και η επιμονή του Προέδρου για πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό.
Εν κατακλείδι, τόσο στην ΕΕ όσο και στα ΗΕ η Γαλλία πάντοτε ενεργεί κατά τρόπο που διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος.

Ερ. Πιστεύετε ότι οδεύουμε προς τη λύση;
Απ. Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία. Πιστεύω ότι ο κόσμος και στις δύο κοινότητες προσανατολίζεται προς τη λύση και ο κάθε ένας αντιλαμβάνεται ότι ίσως αυτή ενδεχομένως να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία. Ο κίνδυνος της μη λύσης θα ήταν διχοτόμηση.
Είναι σημαντικό να μην υπάρξει τεχνητή πίεση στην ειρηνευτική διαδικασία σε ό,τι αφορά χρονοδιαγράμματα. Είναι καλύτερα να δοθεί χρόνος παρά να καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας και να καταλήξει σε αποτυχία. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι δυσκολίες θα υπερπηδηθούν. Η Κοινή Διακήρυξη αποτελεί ένα καλό σημάδι.

Ερ. Πώς εξελίσσεται η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας;
Απ. Η συμμετοχή της ΤΟΤΑΛ στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο τεμάχια είναι σημαντική εξέλιξη. Θεωρώ ότι και άλλες γαλλικές εταιρείες, που προσφέρουν υπηρεσίες ή διευκολύνσεις στον τομέα αυτό, δυνατό να ενδιαφερθούν αφού υπάρχει πραγματική προοπτική στην Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το ότι αυτός ο τομέας θα υποβοηθήσει τη συνεργασία με γειτονικές χώρες και ενδεχομένως τη λύση του Κυπριακού.
Ελπίζω ότι η συνεργασία μας να διαρκέσει πολλά χρόνια και να ενισχυθεί. Σημειώνω επίσης ότι Κύπριοι εκπαιδεύονται στη Γαλλία για θέματα ενέργειας και υδρογονανθράκων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.

Ερ. Στον τομέα της παιδείας, της κουλτούρας πώς βλέπετε την κατάσταση;
Απ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τη λειτουργία του Γαλλο-κυπριακού σχολείου, πριν δύο χρόνια, του χρόνου θα έχουμε 220 μαθητές, 51% των μαθητών είναι Κύπριοι, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τις πρώτες τάξεις του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου, με 70% των μαθητών στο νηπιαγωγείο να είναι Κύπριοι. Το σχολείο αυτό είναι το κατ` εξοχήν σύμβολο της στενής συνεργασίας μας στον τομέα της εκπαίδευσης και αυτό βοηθά Κύπριους μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Γαλλία. Το 2013 περίπου 300 Κύπριοι σπούδαζαν στη Γαλλία και αναμένουμε φέτος ο αριθμός αυτός να αυξηθεί.