Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας

Στα πλαίσια της επίσκεψης του στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έγινε δεκτός από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι στο Παλάτι του Λάμπεθ έγινε το απόγευμα της Τρίτης ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατα τη διάρκεια της συνάντησης τους ο κ.κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αγγλίας για την κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, ζητώντας τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια διαφύλαξής τους.
“Είχαμε μία ωραία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Καντερμπουρίας”, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Πρόσθεσε ότι, “Του εκθέσαμε το πρόβλημα των κατεστραμμένων μνημείων μας – άλλα έχουν καταστραφεί, άλλα είναι υπό κατάρρευση και ο χρόνος απειλεί να τα καταστρέψει όλα”, πρόσθεσε.

Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψή του στο Παλάτι του Λάμπεθ, την έδρα της Αγγλικανικής Αρχιεπισκοπής, δεν ήταν εθιμοτυπική αλλά ουσιαστική. “Πιστεύω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από τους πολιτικούς και θα ήθελα την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου σε όλα τα διεθνή φόρα που θα μιλάει. Να θυμάται πάντα την Κύπρο και τα παλαιά της μνημεία αιώνων που καταστρέφονται και δυστυχώς δεν επανέρχονται. Τα μνημεία είναι μεν δικά μας, αλλά ανήκουν σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, είναι παγχριστιανικά”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

“Είδα ότι [ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι] άκουσε μετά πολλής προσοχής τις απόψεις μας και θέλω να πιστεύω ότι θα εργαστεί για να μας στηρίξει”, κατέληξε.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ένα βιβλίο με την ιστορία του Παλατιού του Λάμπεθ. Αντιστοίχως ο κ.κ. Χρυσόστομος χάρισε στον οικοδεσπότη του ένα αντίγραφο μωσαϊκού που αναπαριστά τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο στην Πάφο να κηρύττουν τη νέα θρησκεία στον Ρωμαίο ανθύπατο Σέργιο Παύλο και έναν τόμο με τα μνημεία στα κατεχόμενα προ και μετά της εισβολής.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος είχε γίνει δεκτός από τον Επίσκοπο Λονδίνου Δρ Ρίτσαρντ Τσαρτρς, με τον οποίο γευμάτισε. Ο Λονδρέζος επίσκοπος δήλωσε ότι ήταν “μεγάλο προνόμιο που υποδέχθηκε τον εθνάρχη της Κύπρου”. Εξέφρασε το βαθύ σεβασμό του για την Εκκλησία της Κύπρου με τους αξιοσημείωτους αγίους. “Ελπίζω ότι αυτή η χειρονομία `φιλοξενίας` (στα ελληνικά) θα εμβαθύνει τη φιλία μας που ήδη υπάρχει μέσω της εμπνευσμένης διακονίας του Αρχιεπισκόπου [Θυατείρων] Γρηγόριου, που είναι όχι μόνο αντιπρόσωπος της κοινότητας, αλλά και θρησκευτική προσωπικότητα που χαίρει σεβασμού εδώ στη Βρετανία”, είπε ο Δρ Τσαρτρς.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για την υποδοχή και τα καλά λόγια, αλλά και για το ενδιαφέρον του Επισκόπου για την Κύπρο. “Πιστεύω ότι θα συνεργαστούμε για το καλό όλου του κόσμου και όλων των Κυπρίων. Φεύγω με τις καλύτερες των εντυπώσεων”, συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος προσκάλεσε αμφότερους τους οικοδεσπότες του να επισκεφθούν την Κύπρο.

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου είχε ξεκινήσει με επίσκεψη στο κτίριο της Υπάτης Αρμοστείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κεντρικό Λονδίνο, όπου ευλόγησε το προσωπικό.